fbpx
Сьогодні
12:44 20 Лют 2024

Лубінець звернувся до ООН щодо з'ясування обставин розстрілу українських полонених на "Зеніті"

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста задля з'ясування всіх обставин убивства російськими загарбниками українських військових, які погодилися здатись у полон в укріпрайоні "Зеніт" в Авдіївці.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram Уповноваженого ВРУ з прав людини. 

Омбудсмен відзначив, що вихід з Авдіївки українських захисників відбувався в умовах безперервного бомбардування, обстрілів евакуаційних шляхів та автомобілів.

Деяких важкопоранених і загиблих військовослужбовців вдалося евакуювати. Проте шансів для повторних спроб евакуації не залишалося через масштабний наступ окупантів.

Як зазначив Лубінець, через повне оточення опорного пункту "Зеніт" командування ухвалило рішення зв'язатися з координаційним центром і організаціями, які ведуть переговори з рф. Діалог був щодо надання допомоги українським важкопораненим беззбройним військовим, відповідно до міжнародних законів.

За словами омбудсмена, окупанти повідомили координаторів цього процесу, що погоджуються провести евакуацію поранених українських захисників і надати їм допомогу, а надалі — обміняти. Українські військовослужбовці отримали наказ зберегти свої життя.

"Що трапилося після цих домовленостей ми побачили на оприлюдненому ворогом відео із захопленої позиції "Зеніт". Родини захисників розпізнали Георгія Павлова, Андрія Дубницького, Івана Житника — загиблими.

З ними були також Олександр Зінчук та Микола Савосік, яких розстріляли російські солдати. Щодо шостого бійця інформація поки що не підтверджена", — написав Лубінець.

Омбудсмен терміново надіслав листи до МКЧХ і ООН для фіксації цього воєнного злочину та з'ясування всіх обставин.

Уповноваженого ВРУ з прав людини підкреслив, що це не вперше, коли росія грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій, страчуючи військовополонених.

Що відомо про розстріл українських полонених

Проєкт DeepState стверджує, що окупанти розстріляли усіх шістьох полонених українських воїнів на позиції "Музей" (на "Зеніті") в Авдіївці. Бійців з відео, яке поширили росіяни, впізнали їхні побратими. На кадрах розстріляні тіла лежать у приміщенні Гаража №1.

Рідні деяких захисників, яких не евакуювали з позиції "Зеніт", впізнали тіла військових на відео, яке поширили росіяни, пише "Слідство.Інфо".

110 окрема механізована бригада пояснила, що змушена була залишити шістьох своїх бійців в укріпрайоні "Зеніт" в Авдіївці: окупанти обіцяли евакуювати важкопоранених, а згодом обміняти їх, але зрештою бійців розстріляли.

Окрім того, 18 лютого, військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця".

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Донецька прокуратура розпочала розслідування за обома випадками. Убивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин, наголосили правоохоронці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: