fbpx
Сьогодні
12:40 28 Бер 2024

Освітній омбудсмен закликає абітурієнтів перевіряти ліцензію закладів освіти: як працює це рішення

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов закликав абітурієнтів перед стартом вступної кампанії-2024 перевіряти ліцензію навчальних закладів.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Фейсбук Сергія Горбачова.

У чому проблема?

"Здається, минули часи, коли заклади вищої освіти приймали студентів на навчання, не маючи ліцензії та/або не маючи акредитації освітніх програм.

Але, на жаль, знову трапляються випадки, коли студенти кілька років навчаються у закладі освіти, а потім не можуть отримати диплом, тому що їх освітня програма виявилася не акредитованою", – зауважив Сергій Горбачов.

Вищу та фахову передвищу освіту в Україні можна отримати як у державних, так і в приватних закладах. Університети розробили багато освітніх програм, але не всі з них можуть бути якісними, йдеться на сайті освітнього омбудсмена.

Яке рішення?

Тому Сергій Горбачов закликав абітурієнтів перевіряти ліцензію навчальних закладів перед стартом вступної кампанії-2024.

Акредитація засвідчує відповідність програми освітнім стандартам та гарантує здобуття професійних навичок.

Сертифікат про акредитацію освітньої програми вперше видається строком на 5 років, а під час другої та наступних акредитацій – на 10 років.

"Періодично освітню програму треба переглядати та змінювати, вдосконалювати, адже змінюється та оновлюється ринок праці та вимоги до навичок працівників. А, отже, потрібно переглядати компетентності, які забезпечує навчання за освітньою програмою, навчальні дисципліни тощо", – пояснює Сергій Горбачов.

Як це працює?

Ліцензію видає Міністерство освіти і науки України. Без неї заклад освіти не зможе видати диплом про завершення навчання, тобто фактично студент навчатиметься у невизнаному закладі.

Ознайомитися з ліцензією на право здійснювати освітню діяльність можна на сайтах університетів. Водночас навіть якщо виш має ліцензію, у нього може не бути акредитації на ту чи іншу освітню програму.

Це може мати певні ризики для абітурієнта, застерігає Горбачов.

Другим етапом перевірки є сайт Єдиної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Алгоритм дій наступний:

  • на головній сторінці треба вибрати поле "Реєстр суб'єктів освітньої діяльності";
  • на карті в переліку обрати область, де знаходиться заклад освіти;
  • ввести назву вишу;
  • натиснути на віконечко "Ліцензії ВО", що розташоване під загальною інформацією про заклад;
  • в першій таблиці буде перелік ліцензованих освітніх рівнів.

Також можна скористатись ресурсом NAQA.Registry.

Для цього потрібно у вкладці "Меню" натиснути "Реєстр" та обрати зі списку заклад освіти та освітню програму. На сайті з'явиться інформація про акредитацію програми, термін дії сертифіката тощо.

"Якщо ви знайшли сертифікат про акредитацію, але звернули увагу, що акредитація освітньої програми закінчиться ще до завершення вашого навчання або наразі акредитація є умовною й існують ризики, що акредитацію не буде продовжено, тоді ви можете написати запит до закладу освіти або письмово звернутися до гаранта освітньої програми та поставити всі запитання, які вас цікавлять", – наголошує освітній омбудсмен.

Як повідомлялось, у 2024 році вступники на участь в національному мультипредметному тесті зможуть зареєструватися через застосунок "Дія".

Нагадаємо, що 25 січня Український центр оцінювання якості освіти затвердив загальні характеристики предметних тестів основного та додаткового блоків НМТ-2024 і схеми нарахування балів за виконання завдань.

Обов'язковими будуть: українська мова, математика та історія України.

Зауважимо, що у 2024 році Національний мультипредметний тест (НМТ) з української мови відбудеться ще за старим правописом, проте це буде востаннє.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: