fbpx
Сьогодні
11:13 16 Кві 2024

Голова Верховної Ради підписав закон про мобілізацію

Фото: Reuters

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук підписав закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Про це йде мова у картці законодавчого акту на сайті парламенту.

Так, у розділі "дати та стан проходження" зазначають, що документ підписаний головою Верховної Ради і направлений на підпис президенту Володимиру Зеленському.

Як відомо, після підписання главою держави законодавчий акт має бути опублікований у офіційному парламентському виданні "Голос України".

Закон набере чинності через місяць із наступного дня його опублікування.

Закон про мобілізацію

Нагадаємо, що 11 квітня 2024 року Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію №10449. За відповідне рішення проголосували 283 народних депутатів.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією. Деякі положення:

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок. 
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

Варто зазначити, напередодні речник Міноборони говорив, що на розробку окремого законопроєкту про ротацію та демобілізацію влада планує витратити до 8 місяців.

Він пояснив, що норму про демобілізацію з урядового законопроєкту про мобілізацію виключили на тлі побажання від Генштабу ЗСУ, "який розуміє оперативну ситуацію, який розуміє загрози й ризики, які стають перед державою".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: