fbpx
Сьогодні
Фото 09:49 16 Кві 2024

Behind Blue Eyes випустив подкаст з розмовами дітей про їхнє повсякдення та мрії на тлі великої війни

Благодійний проєкт Behind Blue Eyes випустив подкаст з розмовами дітлахів про їхнє повсякдення та мрії на тлі великої війни.

Про це інформує Рубрика.

 У чому проблема?

Дитинство під час повномасштабної війни дуже швидко змінюється на доросле та прагматичне життя, позбуваючись усіх своїх барв, емоцій, можливостей.

Дослідження Клубу Добродіїв, презентоване навесні 2023 року, свідчить про те, що 73% підлітків хвилює війна, яка міцно "вплетена" в їх повсякдення і яка поглибила проблеми, що з'явилися ще під час пандемії: як от обмеження у живому спілкуванні чи одноманітність буднів.

43% підліткам заважають самореалізуватися поза школою об'єктивні чинники, такі як відключення світла, закриття гуртків, обмеження в пересуванні, нестабільний зв'язок. А ще їм бракує підтримки близьких чи вчителів.

У селах, особливо тих, що розташовані на близьких до фронту територіях, згадані тенденції ще більш загострюються.

Яке рішення?

Благодійний проєкт Behind Blue Eyes вже два роки подорожує деокупованими та прифронтовими селами України, знайомиться з місцевими дітьми, надихає їх фотографувати світ навколо на одноразові плівкові камери та здійснює їхні бажання у винагороду за цю творчість.

Команда подорожує з метою підтримувати дитячу здатність мріяти, попри травматичний досвід війни та показувати, що творчість може бути потужним інструментом для здійснення цих мрій.

За час роботи проєкту команда подолала у подорожах 25 тис. км, діти зробили понад 3 тис. фотографій, а Behind Blue Eyes здійснив більш як 200 дитячих мрій.

Під час експедицій у команди виникла ідея записати розмови з дітлахами, аби дати їм змогу висловитися, порефлексувати про життя, показати, що думки дітей заслуговують на час та увагу.

Як це працює?

Так виник The Blue Eyed Podcast, де зібрані розмови з дітлахами про їхню буденність та мрії у прифронтових і деокупованих селах України. Він був записаний під час експедицій Херсонською, Миколаївською, Запорізькою областями впродовж 2023 року.

"У цьому подкасті ми розмовляємо з дітьми у звичному для них середовищі. Ми розкладали нашу студію прямо у них вдома, на подвір'ї, на майданчику, далі вмикали запис і просто слухали та надихалися їхніми думками. Ми зовсім не ставили собі за мету бути професійними документалістами", — розповів Артем Скороходько, співзасновник проєкту Behind Blue Eyes.

Під час записів діти розповідали, чим найбільше люблять займатися, яким бачать своє майбутнє та про що мріють.

Хтось із них полюбляє малювання та майстрування, хтось обожнює гратися на вулиці, а комусь найбільше подобається спостерігати за качками на подвір'ї. Вони мріють про те, як стануть поліціянтами та зірками футболу, як назвуть власний батальйон або як вкладуться в біткоїн.

"…по-моєму в хаті немає що робити. Більшість часу я проводжу з качками, вони хоть говорить не вміють, но говорить же я вмію. В мене є друг дядя Толя, я рву в нього траву, приношу до качок. Можу залізти на кришу, лягти і дивитися, як вони там бігають, їдять,"Назар, 10 років, с. Чорнобаївка, Херсонська область.

Зважаючи на плівкові фото героїв, що були наповнені сюжетами квітів та пейзажів, окремою темою подкасту стала природа. Діти розмірковували про свою взаємодію із природою, чи є у неї настрій і як можна про неї дбати.

Діалог з подкасту:

– А як ти думаєш, у природи є настрій?

– Зараз немає.

– Чого? Бо надворі сіро?

– Бо зараз війна.

Георгій, 12 років, с. Чорнобаївка, Херсонська область

Перший епізод The Blue Eyed Podcast, який був записаний у селі Чорнобаївка, вже доступний на платформах Spotify, Apple Podcast, Megogo, YouTube.

Наступні епізоди будуть виходити щотижня з новими героями з селищ Велика Олександрівка, Лупареве, Балабине, Снігурівка.

Нагадаємо, відео про дітей з Чорнобаївки Херсонської області представив благодійний проєкт Behind Blue Eyes, у сюжеті діти озвучують свої думки про природу й стан довкілля під час війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: