fbpx
Сьогодні
10:56 14 Кві 2024

У Франції понад 50 % молоді були б готові воювати в Україні, якщо це потрібно було для захисту своєї країни, - опитування

Фото: Le Parisien

Якби це було потрібно для захисту своєї країни, то кожен другий серед французької молоді був би готовий стати до лав армії й воювати на території України.

Такі результати опитування днями опублікували у Франції, їхні результати наводять низка французьких ЗМІ, серед яких Le Parisien.

Повідомляють, що дослідження проводили на замовлення Інституту стратегічних досліджень військової школи (IRSEM) та Загального управління з питань міжнародних відносин і стратегії (DGRIS) – органів у структурі Міноборони Франції.

Його результати опублікували 12 квітня, а збір даних проводився вже багато місяців тому.

Керівниця дослідження Анн Мюксель проаналізувала серію опитувань, серед яких анкетування, проведене Ipsos серед 2300 французів 18-25 років ще влітку 2023 року.

У ньому було запитання "Якби захист Франції потребував її участі у війні в Україні, чи готові були б ви долучитися для захисту вашої країни":

  • 51% опитаних, серед яких і хлопці, і дівчата, відповіли ствердно, з яких 17% дали максимально впевнену відповідь і 34% відповіли "напевно так".

У питанні без згадок України 57% опитаних висловили готовність взяти у руки зброю для захисту Франції у разі війни.

Близько третини опитаних, 31%, прихильно ставляться до потенційної участі французьких військ у війні на боці України, тоді як серед покоління 50+ таких 17%.

Окрім того, 62% опитаних вважають за доцільне відновити загальну військову службу, яку Франція скасувала у 1997 році.

Французькі ЗМІ зауважують, що збір даних проводився задовго до публічних слів президента Емманюеля Макрона про те, що він не виключає залучення військ західних союзників в Україні, що спричинило бурхливі дискусії та хвилю публічних заперечень від більшості європейських столиць.

Що відомо про залучення французьких військ в Україну

Нагадаємо, що у Європі кілька тижнів обговорювали резонансну заяву Макрона про можливість відправлення західних військ в Україну. Адже французький лідер на зібраній ним зустрічі країн-партнерів України у Парижі 26 лютого обговорював відправлення своїх військ до України.

Попри це, низка інших країн-членів НАТО вже виступили із заявами, що не розглядають відправлення своїх військ в Україну. Про це сказали у Білому домі США, Німеччині, Великій Британії, Канаді, Іспанії, Чехії, Польщі тощо.

Згодом міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне зазначив, що Франція може направити своїх солдатів до України для допомоги з виконанням різних завдань, але поза участю у бойових діях.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський не виключає, що присутність сил НАТО в Україні може стати реальністю.

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що французькі військові "не будуть помирати в Україні", і доки Україна тримається, їм навряд чи доведеться ризикувати життям, обороняючи якусь із країн НАТО. Про це Зеленський повідомив в ефірі BFMTV, коментуючи заяву президента Франції Емманюеля Макрона про потенційну можливість відправлення військ союзників в Україну у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: