fbpx
Сьогодні
22:43 14 Кві 2024

Ізраїль назвав оголошенням війни нічну атаку Ірану, проте ще не визначився з рішенням щодо відповіді на напад

Фото: AP / Tomer Neuberg

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав "оголошенням війни" повітряну атаку Ірану, що відбулася в ніч на 14 квітня. Наразі засідання військового кабінету Ізраїлю закінчилося без рішення щодо відповіді на напад Ірану.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на CNN та Sky News.

"Це оголошення війни", – зазначив Герцог, коментуючи іранську атаку.

Він додав, що зараз уряд Ізраїлю "розглядає усі варіанти" відповіді на атаку, але не прагне війни.

"Зараз, оскільки ми стримані, знаємо про наслідки і обговорюємо це з нашими партнерами, ми розглядаємо усі варіанти, і я впевнений, що зробимо необхідні кроки для захисту нашого народу. Ми не прагнемо війни", – зазначив він.

За словами ізраїльського президента, іранська атака стала ще одним прикладом того, як Іран поширює хаос, терор та нестабільність по всьому світу.

Зокрема, люди в Україні теж є жертвами цього терору, зазначив Герцог, маючи на увазі удари російських військ, які завдаються іранськими безпілотниками.

Засідання військового кабінету Ізраїлю

Стало відомо, що засідання військового кабінету Ізраїлю закінчилося без рішення щодо відповіді на напад Ірану.

За даними анонімного джерела видання, кабінет міністрів Ізраїля сповнений рішучості відповісти, але ще не визначився з термінами й масштабами відповіді.

Чиновник зазначив, що ізраїльським військовим доручено розробити додаткові варіанти відповіді.

Окремо анонімний високопоставлений представник адміністрації американського президента Джо Байдена розповів, що ізраїльський чиновник повідомив Сполученим Штатам, що Ізраїль не прагне до значної ескалації протистояння з Іраном.

"Я думаю, що Ізраїль чітко дав нам зрозуміти, що вони не шукають значної ескалації з Іраном. Це не те, чого вони прагнуть. Вони прагнуть захистити себе", – сказав представник адміністрації.

Атака Ірану на Ізраїль

Уночі 14 квітня Іран випустив по Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників. ЦАХАЛ стверджує, що перехопив 99% цілей, але деяким із них вдалося обійти оборону Ізраїлю й уразити авіабазу на півдні країни. Внаслідок ударів по медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

В Ірані назвали ці удари відповіддю на "численні злочини Ізраїлю", зокрема на атаку проти консульства Ірану у столиці Сирії Дамаску, яка сталася 1 квітня.

Згодом в Ізраїлі заявили, що вдалося перехопити 99% із близько 300 ракет та безпілотників, випущених Іраном протягом ночі 14 квітня. По медичну допомогу звернулася щонайменше 31 людина.

За даними західних ЗМІ, Ізраїль відповість Ірану, але масштаби відповіді будуть визначені на засіданні військового кабінету.

Сполучені Штати засудили атаку Ірану, назвавши свої зобов'язання щодо безпеки Ізраїлю "залізними". Проте США не братимуть участі в будь-яких наступальних операціях проти Ірану.

Тим часом спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що нижня палата Конгресу "знову спробує" надати військову допомогу Ізраїлю у відповідь на атаку Ірану.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: