fbpx
Сьогодні
10:16 23 Лют 2024

Білий дім не підтверджує інформацію про передачу іранських ракет росії, - Politico

Фото: Getty Image

Сполучені Штати Америки не можуть підтвердити інформацію щодо того, що Іран передав балістичні ракети Росії.

Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі, передає Рубрика, посилаючись на Politico.

За його словами, США вже попереджали про спроби росії придбати балістичні ракети в Ірану в обмін на посилене військове співробітництво з Тегераном.

"Ми не бачили жодного підтвердження того, що ракети дійсно перемістилися з Ірану в росію. У нас немає підстав вважати, що вони доставлені", – сказав Кірбі.

Він також заявив, що Білий дім найближчими днями оприлюднить нові санкції проти Ірану у відповідь на його продаж зброї Росії в Україну. Мова про безпілотники типу "Шахед".

"Ми запровадимо додаткові санкції проти Ірану та координуватимемо подальші варіанти відповіді з нашими союзниками та партнерами в Європі та інших країнах", – заявив він.

Кірбі також зауважив, що США вже продемонстрували здатність вжити заходів у відповідь на військове партнерство між росією та Іраном у минулому. Тому так буде й надалі – у відповідь на постійну підтримку Іраном жорстокої війни росії.

Варто зазначити, що Іран став першою країною, яка почала постачати росії зброю для війни з Україною. Так, від Ірану російська армія стабільно отримує ударні дрони "Шахед", якими атакують українські міста та інфраструктуру. Крім того, Іран допоміг росії налагодити власне виробництво цих дронів.

Крім Ірану свою зброю росіянам постачає Північна Корея.

Нагадаємо, інформагентство Reuters повідомило, що Іран погодився передати росії близько 400 ракет класу «земля — земля». Зазначається, що вони можуть уражати цілі на відстані від 300 до 700 кілометрів.

За даними джерел Reuters, відбулося вже щонайменше чотири поставки іранських ракет. Частину з них доправили кораблями через Каспійське море, решту — літаком. Один з іранських співрозмовників агентства заявив, що таких постачань буде ще більше.

Своєю чергою ГУР заявило, що дану інформацію перевіряють та відстежують ситуацію. Водночас джерела в спецслужбах назвали передачу іранських ракет Росії малоймовірним. І додали, що наразі такі факти українськими спецслужбами не фіксувалися.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: