fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:40 14 Кві 2024

Дванадцятирічна Яна Степаненко пробігла Бостонський марафон на протезах, вона втратила ноги через удар рф

Фото: Андрій Садовий / Телеграм

Дванадцятирічна українка Яна Степаненко на протезах пробігла Бостонський марафон. Дівчинка втратила ноги під час удару росіян по Краматорському вокзалу весною 2022 року.

Про це повідомив мер міста Львова Андрій Садовий у Телеграмі, передає Рубрика.

"Немає нічого неможливого! Незламна Яна Степаненко пробігла свій перший Бостонський марафон. Це 5 кілометрів, якими Яна вкотре довела, що ніколи не можна здаватися. Наша гордість! Дякуємо", – написав Садовий.

Дванадцятирічна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару по вокзалу в Краматорську, минулого тижня заявила про свою участь у Бостонському марафоні, щоб зібрати кошти на біговий протез для ветерана Олександра Рясного, якому ампутували кінцівку.

"Олександр Рясний служить із 2011 року. Був і в АТО, і в ООС. Коли почалася повномасштабна війна, став до оборони рідного Запоріжжя. Поранення отримав на Запорізькому напрямку торік у вересні. Втратив ногу.

Нині отримав протез у Центрі Unbroken. Будь-що планує повернутися на фронт, а ще – хоче бігати. Ціна цьому – 600 тисяч гривень, які і збирає Яна",– розповіли у Національному реабілітаційному центрі "Незламні".

"Ця сталева дівчинка Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час російського ракетного удару та бігла усі 5 кілометрів Бостонської дистанції з посмішкою та любов'ю, – це відображення нашої сильної України та нашої незламної нації",  написала учасниця марафону Ірина Кушакевич.

Дівчина два місяці посилено готувалася до марафону та займалася чотири рази на тиждень.

"Я пережила дуже важкі моменти і зараз рада, що можу ходити і бігати. Відомий американський протезист Пітер Гарш подарував мені бігові протези, і з того моменту я знову полюбила біг. За тиждень у мене буде перший марафон, але у мене класні реабілітологи та тренери, які займаються зі мною і заставляють працювати.

Мене підтримує моя родина: моя мама, брат, племінниця, сестра. Перед Бостонським марафоном на п'ять кілометрів, я трішки хвилююся, але вірю, що в мене все вийде, і я хочу бути прикладом для інших людей", – розповідала під час відкритого тренування 4 квітня.

Торік восени Яна вже брала участь у львівському півмарафоні.

Фото: Андрій Садовий / Телеграм

Фото: Андрій Садовий / Телеграм

Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами і разом з іншими пацієнтами Центру "Незламні", українськими воїнами, здолала символічну "Милю незламності" – довжиною всього у 70 метрів.

До участі в Бостонському марафоні Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали внаслідок терактів та військових дій.

Фото: Андрій Садовий / Телеграм

Довідка

Родина Степаненків повернулася в Україну після року реабілітації та протезування в Сан-Дієго (США).

Наталія та 12-річні двійнята Яна і Ярослав тепер житимуть у Львові та будуть проходити реабілітацію в Національному центрі "Незламні".

Нагадаємо, 13 квітня росіяни керованою ракетою "Точка-У" вдарили по залізничному вокзалу Краматорська, де відбувалася евакуація мирних жителів.

Внаслідок цього теракту загинули 57 людей, з них 38 – одразу на вокзалі, решта померли у лікарні. Серед загиблих – п'ятеро дітей. Поранені 114 мирних жителів.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: