fbpx
Сьогодні
Фото 21:50 13 Кві 2024

До Дня зброяра Нацбанк випустив пам’ятну монету "Українська бавовна. Нептун"

Фото: Нацбанк

Національний банк України презентував першу пам'ятну монету «Українська бавовна. Нептун» із серії «Збройні Сили України», присвяченій українській зброї та її творцям.

Про це повідомила пресслужба НБУ у Телеграмі, передає Рубрика.

 У чому проблема?

13 квітня 2022 року на третій місяць повномасштабного вторгнення Чорноморський флот РФ поніс перші значні втрати. Дві ракети "Нептун" знищили й затопили флагман ЧФ РФ "Москва". З минулого року згідно з Указом Президента України 13 квітня відзначається День працівника оборонно-промислового комплексу України.

«Ми вітаємо зброярів України! До їхнього професійного свята ми створили новий тематичний напрям у нумізматичній серії «Збройні Сили України», присвячений українській зброї та її творцям», – йдеться в повідомленні.

Яке рішення?

Під час урочистостей з нагоди свята заступник голови НБУ Олексій Шабан представив першу з серії монету – «Українська бавовна. Нептун». На її аверсі зображено ракетний крейсер «Москва» з пробоїною в корпусі, потоплений протикорабельними ракетами «Нептун». На реверсі монети зображено береговий мобільний ракетний комплекс «Нептун» у момент пуску ракети.

«Нібито «невразливий» флагман російського флоту ми символічно стилізували під дитячий паперовий кораблик, що особливо підкреслює міф росіян про їхню велич. На рубці корабля зображено абрис зруйнованих кремлівської башти та муру, що символізує крах імперських амбіцій росії», – розповів Шабан. 

Як це працює?

Номінал монети – 5 гривень. Тираж – до 75 000 шт.

Пам'ятна монета "Українська бавовна. Нептун", присвячена українському береговому ракетному комплексу РК-360МЦ "Нептун", який став справжнім проривом вітчизняної оборонної промисловості в розробленні та виробництві сучасної зброї. Він не просто здолав один з найбільших кораблів ВМФ росії в перші місяці повномасштабного вторгнення, а й назавжди вписав себе в історію української оборони. Затоплення ракетного крейсера "москва" – це черговий доказ, що українська "бавовна" завжди буде влучною.

На аверсі монети стилізовано зображено ракетний крейсер "москва" з пробоїною в корпусі, потоплений завдяки майстерності наших військових протикорабельними ракетами Р-360 "Нептун". "Невразливий" флагман Чорноморського флоту рф стилізовано під дитячий паперовий кораблик, що особливо підкреслює цей міф, незважаючи на його реальні габарити та озброєння. На рубці корабля зображено абрис кремлівської башти із зубцями кремлівського муру, що розламався, символізуючи крах імперських амбіцій росії. Угорі ліворуч на дзеркальному тлі – номінал монети 5 та графічний знак гривні, рік карбування монети 2024 (вертикально), малий Державний Герб України і напис УКРАЇНА (вертикально); унизу ліворуч – логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено береговий мобільний ракетний комплекс "Нептун" у момент пуску ракети, прийнятий на озброєння Військово-морських Сил ЗСУ, про що свідчить емблема вгорі ліворуч. Дзеркальне тло відображає стилізований тризуб Нептуна, бога морів, що символізує незламність українського духу, який влучно пронизує ворожі цілі. Праворуч угорі паралельно ракеті розміщено напис NEPTUNE.

 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: