fbpx
Сьогодні
20:58 23 Лют 2024

Нацбанк вводить в обіг нову пам’ятну банкноту "Єдність рятує світ": у чому рішення

Фото: bank.gov.ua

З 23 лютого 2024 року Національний банк України вводить в обіг нову пам'ятну банкноту номіналом п'ятдесят гривень "Єдність рятує світ".

Про це повідомляє пресслужба НБУ, пише Рубрика.

У чому проблема?

"За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв'язана рф проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об'єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об'єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. Адже загроза не обмежується тільки територією нашої держави. І що далі, то все більше її подолання залежить від згуртованості усіх", – зазначає голова Національного банку України Андрій Пишний

Яке рішення?

Національний банк України вводить у обіг нову пам'ятну банкноту номіналом п'ятдесят гривень "Єдність рятує світ".

"Наша нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується", – наголосив Андрій Пишний.

Фото: bank.gov.ua

Як це працює?

Це друга пам'ятна банкнота, яку Національний банк випускає з початку повномасштабного вторгнення росії. Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії.

Пам'ятна банкнота "Єдність рятує світ" має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально.

На її лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.

У нижній частині, на тлі Земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

У верхній частині у центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент – стилізований шеврон Збройних Сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором. Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис УКРАЇНА та зображення малого Державного Герба України. Під полем водяного знака з обох боків розміщено стилізовану композицію із заповнених та контурних квадратів (центральні квадрати – із позначенням номіналу пам'ятної банкноти), напівпрозорої смуги, що наповнена абрисами логотипа Національного банку України.

Реалізація пам'ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року.

Фото: bank.gov.ua

Загалом через інтернет-магазин буде реалізовано 150 тисяч шт. пам'ятних банкнот, із них у перший день продажу будуть доступні 15 тисяч шт.

Крім того, банкнота поступово реалізовуватиметься і банками-дистриб'юторами (АТ АБ "Укргазбанк", АТ "АБ "Радабанк", АТ "Таскомбанк", АТ КБ "ПриватБанк") в міру їхнього відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Нагадаємо, що у лютому 2022 року Національний банк та Мінцифри розробили дорожню карту для запровадження електронної гривні.

А зараз Національний банк України планує провести тестування цифрової гривні упродовж цього року, для цього банки вже отримали запрошення для участі у пілотному проєкті.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: