fbpx
Сьогодні
16:30 17 Лют 2024

Нацбанк готується провести тестування е-гривні: навіщо це рішення

English version here

Фото: gsminfo.com.ua

Національний банк України планує провести тестування цифрової гривні упродовж цього року, для цього банки вже отримали запрошення для участі у пілотному проєкті.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрія Поддєрьогіна у подкасті "Хроніки економіки".

У чому проблема?

Цифрова валюта – е-гривня – це перспективна електронна валюта, над запуском якої вже тривалий час працюють в Україні.

Останні роки ознаменувалися появою у світі інноваційних продуктів для здійснення розрахунків і платежів. Окрім не підкріплених реальними грошима криптовалют на зразок біткоїна, центробанки багатьох держав також експериментують з електронними валютами.

Не відставати від решти світу прагнуть й у Національному банку України, де цей пілотний проєкт ведуть ще з 2016 року.

При цьому НБУ зазначив, що використання е-гривні має бути зручним та доступним для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

Яке рішення?

Нагадаємо, що у лютому 2022 року Національний банк та Мінцифри розробили дорожню карту для запровадження електронної гривні.

Тепер Нацбанк проведе тестування цифрової гривні упродовж цього року, для цього банки вже отримали запрошення для участі у пілотному проєкті.

Мета експерименту із використання цифрових грошей центрального банку в Україні — виявити, чи є попит на таку форму грошей серед населення і чи взагалі існує необхідність у її запровадженні.

Як це працює?

Електронна форма грошової одиниці України е-гривня буде прямим зобов'язанням центрального банку. За визначенням НБУ, цифрова українська валюта буде доповнювати готівкову та безготівкову форму грошей та виконувати всі їх функції.

Зі слів директора Департаменту платіжних систем, ті банки, які підтвердять свою участь, запрошуватимуть до експерименту своїх клієнтів.

Розпочати другий пілотний проєкт з використання е-гривні НБУ планує у другій половині 2024 року. Орієнтовано, він триватиме близько пів року.

У межах експерименту всі охочі протестувати е-гривні зможуть обміняти на неї свої готівкові та безготівкові гроші.

"Підхід, який запровадили в Китаї, де роздавали гроші для того, щоб зацікавити людей, ми не плануємо", — поінформував Поддєрьогін.

У межах експерименту планують протестувати можливість розраховуватися цифровими грошима у режимі офлайн.

Що відомо про е-гривню та її використання

Для більшості громадян користування безготівковою формою оплати та е-гривнею майже не відрізнятиметься, але у них є технологічні та юридичні відмінності.

Насамперед ці гроші відрізняються суттю проведення транзакції. Тобто, коли ви розраховуєтеся безготівкою транзакція фіксується записами на рахунках у банках.

Коли транзакція відбуватиметься цифровою валютою, це більше схоже на те, як витягнути гроші зі свого гаманця передати їй іншій людині чи компанії, яка покладе їх у свій гаманець. Тільки гаманець не фізичний, а віртуальний, а гроші не паперові, а у формі коду.

Анонімність

Важливою відмінною рисою цифрових валют є анонімність. Тобто за допомогою технології блокчейну будь-яка транзакція проходить анонімно, а посередниками виступають інші люди й банки стають непотрібними.

Це є ключовим аспектом популярності криптовалют, але цифрові державні валюти можуть як підтримувати таку анонімність, так і відстежуватись державою.

Тобто е-гривню буде випускати Нацбанк, і кожна така гривня матиме унікальний код. Нацбанк же буде посередником при виконанні кожної транзакції з цифровою гривнею, і зможе бачити хто і на що її витратив.

Куди можна буде витратити е-гривні

Цифрову гривню можна буде витратити на оплату будь-яких товарів в Інтернеті. А також, при створенні належної інфраструктури, для оплати товарів і у звичайних магазинах.

Для користування цифровими валютами розробляють спеціальні програми — віртуальні гаманці, у яких зберігаються кошти. У деяких випадках таким гаманцем можна користуватися навіть без підключення до інтернету.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: