fbpx
Сьогодні
10:10 10 Кві 2024

Комітет Верховної Ради завершив розгляд законопроєкту про мобілізацію

Ілюстративне фото

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію: він вже готовий до розгляду в залі парламенту.

Про це розповів секретар оборонного Комітету ВР Роман Костенко (фракція "Голос").

"Щойно рекомендували Верховній Раді ухвалити законопроєкт про мобілізацію в другому читанні. 13 членів комітету проголосували за, 5 – утрималися", зазначив він.

За результатами напрацювання законопроєкт суттєво змінився, порівняно з початковою редакцією.

"УП" має в розпорядженні висновок комітету щодо другого читання законопроєкту, тому публікує деякі положення.

  • Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку можуть зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста. Це право, а не обов'язок. 
  • Під час проведення мобілізації чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ і предʼявляти його на вимогу представника ТЦК або поліціянта. Процес перевірки документів може фіксуватися на камеру або телефон. У прикордонній смузі й на пунктах пропуску через державний кордон військово-обліковий документ може вимагати предʼявити прикордонник.
  • Отримати документи в закордонних дипломатичних установах України військовозобов'язані віком від 18 до 60 років зможуть тільки за наявності в них військово-облікових документів.
  • Паспорт і закордонний паспорт військовозобов'язані також зможуть оформити, якщо матимуть при собі військово-облікові документи.
  • Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду.
  • Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку.
  • Обовʼязкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку.

На прохання військового керівництва й урядовців Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони й розвідки ухвалив рішення виключити із законопроєкту положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців.

Виключення питання демобілізації із законопроєкту ініціював головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

У листі до міністра оборони Рустема Умєрова, який УП має в розпорядженні, Сирський наголошує на необхідності невідкладного внесення законодавчих змін щодо вдосконалення питань проходження військової служби та мобілізації.

 
"Разом з тим, окремі положення законопроєкту, з огляду на значну кількість депутатських правок, потребують більш детального аналізу та додаткового вивчення. 3 урахуванням зазначеного пропонується питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців унормувати окремо шляхом розгляду в іншому законопроєкті", йде мова в листі.

Уряд погодився з пропозицією Міноборони ініціювати перед Верховною Радою виключення із проєкту закону положень щодо звільнення з військової служби та ротації військовослужбовців.

Уряд має внести на розгляд парламенту окремий законопроєкт із цими положеннями.

Окрім того, право на звільнення з військової служби залишатиметься за військовими, звільненими з полону. Якщо звільнений із полону військовослужбовець висловить бажання залишитися на службі, він матиме право на додаткову відпустку в кількості 90 днів.

Наголошуємо, що остаточне рішення щодо законопроєкту народні депутати ухвалюватимуть під час голосування в залі парламенту. Тому деякі з вищезазначених положень можуть змінитися у фінальній версії законодавчої ініціативи.

Верховна Рада розпочне розгляд проєкту закону в другому читанні в залі парламенту 10 квітня.

Закон про мобілізацію

Як повідомлялось, 7 лютого Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію.

Проте депутати подали понад чотири тисячі правок: вручну й електронно. Унаслідок цього законопроєкт зазнав деяких змін.

Окрім того, 21 березня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт про забезпечення прав військовослужбовців і поліціянтів на соціальний захист.

А 29 березня Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки завершив розгляд правок до нового законопроєкту про мобілізацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: