fbpx
Сьогодні
14:56 09 Кві 2024

Національний музей історії України зібрав кошти на демонтаж "церкви-МАФу" менш ніж за добу

Фото: Фейсбук / Національний музей історії України

Національний музей історії України оголосив про збір коштів на демонтаж незаконного будівництва "церкви-МАФу" 8 квітня, яку мав би знести сам забудовник своїм коштом.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Національний музей історії України.

У музеї нагадали, що ще у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив незаконність самочинного будівництва і зобов'язав знести споруду та привести земельну ділянку у попередній стан коштом особи, яка допустила правопорушення.

Рішення суду набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

"У воєнний час музей не може розраховувати на державне фінансування виконання… На сьогодні єдиний спосіб виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття – це здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов'язаних з підвищеною небезпекою", зазначали в повідомленні про збір.

Музейники наголосили, що попередній кошторис робіт з демонтажу та вивезення сміття – 772 тисячі гривень.

церква-маф

Фото: Фейсбук / Національний музей історії України

"Звісно, очікувати на добровільне виконання судового рішення від людини, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та провела на ній самочинне будівництво, не доводиться", – коментують у музеї.

Варто додати, що незаконний "храм-МАФ" зведений не тільки на території Національного музею історії Києва, а й на фундаменті Десятинної церкви 10 століття, яка вважається першою камʼяною церквою Київської Русі.

Окрім того, територія, на якій збудували МАФ підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської та входить до заповідника "Стародавній Київ".

Довідка

Каплицю біля фундаменту Десятинної церкви на вулиці Володимирській, 2, збудувала Українська православна церква Московського патріархату. Спочатку споруда мала вигляд трьох зблокованих кіосків, які потім обклали цеглою. В УПЦ МП називають споруду Десятинним Храмом Різдва Пресвятої Богородиці.

У 2018 році архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк намагалися підпалити каплицю, бо вважали, що будівля зведена незаконно. Міністерство культури підтвердило, що розміщення каплиці на території Національного музею історії України незаконне.

Розгляд судової справи щодо знесення МАФу на Володимирській тривав з 20 липня 2020 року. Позивачем у судовій справі про знесення МАФу виступає Національний музей історії України.

У січні 2023-го Мінкульт підтримав пропозицію про демонтаж "храму-МАФу". Каплиця-самобуд розташована в буферній зоні памʼяток ЮНЕСКО, де заборонене будівництво, зазначав міністр культури Олександр Ткаченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: