fbpx
Сьогодні
09:55 08 Кві 2024

Після Великодніх канікул Джонсон планує розкрити законопроєкт щодо допомоги Україні

Незабаром після повернення Конгресу США з великодніх канікул 9 квітня, спікер Палати представників Майк Джонсон планує винести на розгляд законопроєкт із допомогою Україні. Однак сам його зміст, а також те, хто може його підтримати, — залишається невідомим.

Про це пише Wall Street Journal.

Як наголошують у виданні, попри те, що законодавці готуються незабаром узятися до роботи після великодніх канікул, подробиць щодо нового законопроєкту із допомогою Україні — мало. Навіть деякі законодавці Республіканської партії, які брали участь в обговоренні пакета, кажуть, що не бачили остаточного тексту.

Варто нагадати, що у лютому верхня палата Конгресу — Сенат — за підтримки обох партій ухвалила законопроєкт із допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 мільярдів доларів.

Проте контрольована республіканцями нижня палата Конгресу — Палата представників — заблокувала цю пропозицію. Джонсон заявив, що Палата представників просуватиме власний законопроєкт, яка додасть "декілька важливих нововведень".

Спікер Палати представників обмірковував розділення допомоги Україні та Ізраїлю, щоб законодавці могли голосувати за кожен пакет окремо.

Джонсон також публічно висунув кілька політичних пропозицій:

  • перетворення частини допомоги Україні на позику,
  • конфіскація арештованих російських активів на відновлення України,
  • скасування мораторію адміністрації президента Джо Байдена на нові проєкти з експорту зрідженого природного газу.

Тим часом група демократів Палати представників надіслала лист Джонсону, в якому зазначається, що пакет допомоги потребує додаткової гуманітарної підтримки для задоволення нагальних потреб у Секторі Гази, а також в інших країнах, зокрема в Судані та Гаїті.

Окрім того, Джонсон зіткнувся з критикою з боку деяких членів власної фракції, які не хочуть, щоб США витрачали більше грошей на допомогу Україні:

  • конгресменка Марджорі Тейлор Грін, палка противниця допомоги Україні, ще 22 березня подала клопотання про усунення Джонсона від посади спікера. А втім, вона не винесла пропозицію на голосування, сказавши, що це було попередження Джонсону.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, що США вже кілька місяців не можуть схвалити нове фінансування допомоги Україні. Через це постачання озброєння нашим захисникам від американців призупинено.

Як відомо, спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Своєю чергою 7 березня Глава Білого дому виступив зі зверненням до Конгресу, під час якого, зокрема, згадав війну росії проти України та вчергове закликав надати Києву додаткове фінансування.

Варто зауважити, що у Палаті представників Сполучених Штатів голосування щодо військової допомоги Україні може відбутися щонайменше в середині квітня або й пізніше, тому що спікер Майк Джонсон шукає шляхи пом'якшення позиції республіканців, які дотримуються жорсткої лінії.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: