fbpx
Сьогодні
09:55 07 Кві 2024

У Словаччині в другому турі президентських виборів переміг провладний кандидат

Фото: З відкритих джерел

Кандидат від правлячої партії Петер Пеллегріні переміг у другому турі президентських виборів у Словаччині.

Про це повідомляє Словацьке управління статистики, пише Рубрика.

На момент опрацювання 99,78% бюлетенів:

  • Петер Пеллегріні набрав 53,23% голосів,
  • його опонент Іван Корчок – 46,76%.

Напередодні ми писали, що у Словаччині проходить голосування у першому турі президентських виборів, шанси на перемогу є як в опозиційного прозахідного кандидата Івана Корчока, так і в підтриманого прем'єром чинного спікера Петера Пеллегріні.

Перший тур виборів президента Словаччини відбувся 23 березня. У ньому взяли участь 9 кандидатів, жоден з яких не набрав абсолютної більшості голосів.

До другого туру пройшли колишній глава МЗС Словаччини Іван Корчок, який набрав 42,51% голосів, і Петер Пеллегріні, котрого підтримує правляча партія "Смер" і який отримав підтримку 37,02 % виборців. Опитування перед другим туром свідчили, що шанси кандидатів приблизно рівні.

Пеллегріні поділяє позицію уряду Словаччини щодо нормалізації відносин з росією, які змінилися після повномасштабного вторгнення рф в Україну. Він також вважає санкції проти Росії малоефективними й такими, що негативно відбиваються на Словаччині. Позицію Петера Пеллегріні у медіа часто називають "антизахідною".

Корчок вже визнав поразку та привітав свого опонента з перемогою.

Варта зазначити, що Корчок підтримує жорсткий підхід до росії і надання Україні всіх видів допомоги, зокрема й військової.

Пеллегріні поділяє позицію уряду Фіцо щодо відносин із Росією. Він вважає, що санкції проти Москви "в більшості випадків неефективні" і нібито негативно позначилися на жителях Словаччини.

Пеллегріні не відкидає єдиного підходу Євросоюзу щодо ситуації в Україні, але зазначає, що необхідно враховувати вплив санкцій на економіку країн блоку.

Він також виступає "за національні інтереси Словаччини" та прагне "не втягнути країну у війну".

Довідка

Варто зазначити, що Корчок був:

  • міністром закордонних справ в уряді Ігоря Матовича та постійним представником Словаччини в ЄС,
  • головою делегації на переговорах про вступ країни до НАТО у 2003 році,
  • послом у Німеччині та США.

У президенти Корчок пішов як самовисуванець, проте його кандидатуру підтримують більшість опозиційних сил:

  • ліволіберальна "Прогресивна Словаччина",
  • праві консерватори з партії "Свобода та справедливість" та Християнсько-демократичного руху.

Пеллегріні обійняв посаду прем'єр-міністра Словаччини у 2018 році після того, як Роберт Фіцо був змушений піти у відставку на тлі скандалу щодо вбивства журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової.

Партія Пеллегріні "Голос" посіла третє місце на останніх парламентських виборах. Вона увійшла до коаліції разом зі SMER – SD прем'єр-міністра Роберта Фіцо та націоналістичним молодшим партнером SNS.

Нагадаємо, 26 жовтня новий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні. Водночас він заявив, що уряд не блокуватиме постачання зброї та боєприпасів Україні від приватних виробників.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: