fbpx
Сьогодні
14:30 03 Кві 2024

Порошенко розповів, чи планує брати участь у наступних президентських виборах

Фото: prm.ua

П'ятий президент України Петро Порошенко збирається балотуватися на посаду Глави держави на наступних виборах.

Про це він сказав в інтерв'ю для Al Jazeera.

"Якщо ви питаєте мене, чи я планую брати участь у наступних (президентських – ред.) виборах, — так", — сказав експрезидент.

Однак Порошенко наголосив, що спершу Україна повинна перемогти у війні.

Окрім того, політик висловив упевненість, що братиме участь у виборах до Європейського парламенту. Це, як вважає він, буде "доказом", що Україна стане членом ЄС.

"Цілком імовірно, що я матиму честь бути членом Європейського парламенту і робити все можливе для України", — додав Порошенко.

Що відомо про вибори в Україні

Нагадаємо, що в Україні вибори президента були заплановані на 2024 рік. Вони мали б пройти наприкінці березня. 

Але зараз у нашій країні діє воєнний стан, який запровадили ще на початку повномасштабного вторгнення російських окупантів. Згідно із законом, під час воєнного стану проведення виборів заборонено.

Зауважимо, влітку американський сенатор Ліндсі Грем висловив думку, що вибори в Україні мають відбутись наступного року, попри те, чи закінчиться війна. Він вважає, що це буде кращим доказом змін у країні.

Проте президент Володимир Зеленський вважає, що проведення виборів найближчим часом забере увагу українців та світу від головного – від процесу відновлення миру. Окрім того, організувати вибори в умовах бойових дій складно, а також це суперечить законодавству.

Окрім того, у листопаді минулого року усі політичні сили, які представлені у Верховній Раді підписали меморандум про проведення наступних виборів тільки після завершення воєнного стану.

Самі українці теж не погоджуються з ідеєю проводити вибори під час повномасштабної війни. За соцопитуванням Київського міжнародного інституту соціології, переважна більшість українців (69%) вважають, що глава держави Володимир Зеленський має працювати на посаді президента до кінця воєнного стану.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: