fbpx
Сьогодні
16:23 03 Кві 2024

Економічний індекс верховенства права: чому Україна недоотримує чверть ВВП?

У чому проблема?

Україна за основними показниками правосуддя більш ніж у 2 рази  відстає від країн регіону, які вже є членами Євросоюзу. Через недостатньо високий рівень верховенства права країна недоотримує від $14,8 до $45,3 млрд. Команда ГО EasyBusiness презентувала Економічний індекс верховенства права, а також аналітику його впливу на  на бізнес-клімат та економічну діяльність. 

Високий рівень верховенства права стимулює інвестиції й торгівлю, сприяє підприємництву та створенню нових робочих місць, що є важливим для забезпечення сталого процвітання економіки та добробуту кожного українця. Якби позиції України у сфері верховенства права зросли до середнього регіонального рівня, це могло б потенційно створити умови для збільшення ВВП на душу населення на $400 (ВВП – від $14,8 до $16,4 млрд). 

Зростання ВВП на душу населення до $5,2 тис дозволило б зрівнятися з Молдовою та перевищити показники Грузії. Зростання до середнього показника ЄС може надати потенціал для створення недоотриманих  $1105 ВВП на душу населення (ВВП – від $40,9 до  $45,3 млрд). Це може підвищити ВВП України на душу населення до $5,9 тис, що є більшим за показник Молдови у 2021 р.

Команда EasyBusiness на платформі Центру економічного відновлення  презентувала Економічний індекс верховенства права. Після презентації, результати дослідження та головні питання верховенства права обговорили з експертами сфери: заступником міністра економіки України Олексієм Соболєвим,  бізнес-омбудсменом України Романом Ващуком, юридичною радницею програми USAID "Справедливість для всіх" Ольгою Ніколаєвою, головою правління DEJURE Михайлом Жернаковим та виконавчим директором CASE Україна Дмитром Боярчуком.  

"Для Мінекономіки важливий Економічний індекс верховенства права як інструмент, який допоможе більш точно вимірювати основні показники, що впливають на бізнес-клімат та економіку. Так, для покращення бізнес-клімату ми робимо дерегуляцію, була впроваджена земельна реформа. В Плані України, який вже скоро буде узгоджений з європейськими партнерами, є 2 великі розділи – стосовно судової реформи та боротьби з корупцією на наступні 4 роки. Уряд вже впроваджує основні реформи, які впливатимуть і на стан верховенства права в країні", – зазначив заступник міністра економіки України Олексій Соболев. 

Індекс складається з двох компонентів: соціологічного опитування бізнесу та кабінетного дослідження на основі даних з офіційних джерел (Державна служба статистики України, Національний банк України (НБУ) та Верховний Суд). 

Соціологічне опитування проведене серед представників бізнесу в Україні: 400 респондентів (103 мікропідприємства, 210 малих підприємств, 77 середніх підприємств та 10 великих підприємств). Це репрезентує національний розподіл ММСП з максимальною помилкою вибірки 3,2% на національному рівні. Показник Економічного індексу верховенства права представлений за шкалою від 0 до 1. За цією шкалою показник 0 зазвичай означає найменш сприятливі умови, тоді як показник 1 означає найсприятливіші умови або найвищий рівень дотримання принципів верховенства права щодо економічного та бізнес-середовища.

За розрахунками аналітиків EasyBusiness на основі проведеного опитування представників бізнесу, експертів сфери та аналізу даних Економічний індекс верховенства права 2023 для України становить 0,58. Опитування бізнесу в цілому показало незадоволення рівнем забезпечення верховенства права в Україні.

"Економічний індекс верховенства права всеохопно дивиться на усі процеси. Міжнародні партнери приділяють багато уваги саме судовій системі, і судам, проте це вже останній етап. Перша ланка, хто впливає на зміни на інституційному рівні щодо справедливого адміністрування – Кабмін. І завдяки цьому можна багато зробити для покращення", – відмітив бізнес-омбудсмен України Роман Ващук. 

Загалом результати аналізу, проведеного EasyBusiness, вказують на те, що українська економіка не реалізує в повній мірі свій економічний потенціал через недостатньо розвинену систему верховенства права. 

"Високий рівень верховенства права та розвинутий приватний сектор створюватимуть сприятливі умови для залучення інвестицій та успішної євроінтеграції. Для України в умовах повномасштабної війни та особливо під час відбудови стан верховенства права стане одним із вирішальних факторів. Економічний індекс верховенства права  дозволить Уряду ефективніше працювати над створенням сприятливого бізнес-клімату в країні", – наголосив Кирило Криволап, керівник Центру економічного відновлення.

Яке рішення?

Експерти сфери рекомендують уряду акцентувати увагу на комплексній реформі судової системи як ключової складової у зміцненні верховенства права та забезпеченні ефективності її функціонування. Це включає в себе не лише структурні та процесуальні зміни, але й забезпечення незалежності судів, їхньої ефективності та якості судових рішень. 

Також, важливим етапом є нормалізація та сталість у сфері застосування законодавства, в тому числі систематизація судової практики. Окрім того, слід активно розвивати альтернативні методи вирішення спорів, що дозволило б ефективно реагувати на потреби бізнесу та громадян та зменшуючи навантаження на суди.

Для підвищення ефективності боротьби з корупцією в Україні важливо посилити ресурси антикорупційних органів, зокрема, розглянути можливість збільшення їхнього кадрового складу та надання необхідних інструментів для незалежних розслідувань. Крім того, необхідно покращити інституційну незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури шляхом її відокремлення від Генеральної прокуратури.

Задля зміцнення системи стримувань і противаг надзвичайно важливо приділити увагу посиленню ролі громадянського суспільства та незалежних медіа в Україні. Рекомендується також сприяти налагодженню прозорої та ефективної комунікації між державними структурами та бізнес-сектором.

Для удосконалення процесу розрахунку Економічного індексу верховенства права та розвитку індексу в майбутньому експерти EasyBusiness та ЦЕВ рекомендують:

  • розпочати автоматизацію процесу збору даних шляхом розробки відповідного цифрового рішення;
  • запровадити порівняння результатів індексу між регіонами, громадами, міськими та сільськими районами тощо;
  • забезпечити щорічні оновлення показників індексу, включаючи вивчення кореляції між змінами компонентів на основі опитувань і даних;
  • започаткувати гендерно-вікове порівняння. Це може продемонструвати відмінності сприйняття ситуації верховенства права щодо розвитку приватного сектору різними групами населення, додатково розкривши проблему статі, віку чи інших можливих прогалин, які перешкоджають розвитку бізнесу. Наприклад, дані ОЕСР показали, що якби гендерний розрив у підприємництві було ліквідовано, світовий ВВП міг би зрости на цілих 2%.

Індекс має перспективи для використання державними стейкхолдерами, зокрема Міністерством економіки України та іншими зацікавленими міністерствами й профільними відомствами, представниками бізнесу та бізнес-асоціацій, неурядовими інституціями, які працюють у сфері верховенства права та тісно взаємодіють з приватним сектором, громадськими організаціями та аналітичними центрами.

Проведення цього заходу та дослідження стало можливим за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту Justice for all.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: