fbpx
Сьогодні
20:30 02 Кві 2024

Байден поспілкувався телефоном з лідером Китаю: говорили й про війну в Україні

Фото: Doug Mills/The New York Times через AP

Президент США Джо Байден у вівторок, 2 квітня, провів телефонну розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпінем.

Про це повідомив американський високопосадовець на брифінгу для журналістів, передає агентство Bloomberg, яке цитує Рубрика.

В ході розмови Байден звернувся до Сі зі закликом вплинути на росію та Іран у контексті воєн в Україні й на Близькому Сході. Президент США також висловив занепокоєння з приводу поведінки Пекіна у Південнокитайському морі. Зокрема мовилося про нещодавній епізод, коли військові КНР обстріляли з водометів філіппінський суховантаж.

Окрім цього, глава Білого дому підштовхував лідера Китаю до зусиль у боротьбі з наркотиками, одночасно обговорюючи прогрес, досягнутий із листопада щодо заходів з обмеження і перекриття потоку деяких хімічних речовин для виготовлення синтетичних наркотиків.

Варто зазначити, що 15 листопада Сі прибув до Сан-Франциско у штат Каліфорнія для участі в саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, а також для проведення переговорів з Байденом. Ця особиста зустріч стала другою з моменту інавгурації президента США у 2021 році.

Як повідомлялось,  учасники саміту ЄС-США, що відбувся у Вашингтоні, закликали Китай скористатися своїм впливом на російську федерацію, щоб та припинила свою агресію проти України, та увійти в прямий контакт із української владою для підтримки тривалого та стійкого повоєнного миру.

Нагадаємо, що Китай та російська федерація уклали контракт на постачання зернових, зернобобових й олійних культур. Протягом 12 років москва має відвантажити Пекіну 70 мільйонів тонн вантажів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: