fbpx
Сьогодні
12:46 05 Бер 2024

Частина українських біженців більше не мають права на захист у Нідерландах: кого це стосується

Фото: ANP

Біженців з України, які не мають українського громадянства мають виїхати з Нідерландів до 1 квітня або попросити про міжнародний притулок, оскільки в цій країні вже закінчився термін дії тимчасового захисту для них.

Про це повідомляють на nltimes.nl та nos.nl.

Як зазначають, близько сотні громадян третіх країн вийшли на мітинг проти депортації.

Повідомляють, що Нідерланди припинили захист громадян третіх країн із 4 березня 2024 року. Це стосується близько 2540 громадян третіх країн – іноземців, які до початку війни працювали чи навчалися в Україні, маючи тимчасові посвідки на проживання.

Тепер вони повинні:

  • або подати заяву на надання притулку чи іншу форму проживання,
  • або залишити Нідерланди.

Також після 4 березня вони можуть залишатися у муніципальних притулках і отримувати харчування ще 28 днів.

Але їм більше не дозволять працювати й лікуватися безкоштовно. До 1 квітня біженці мають:

  • звільнитися з роботи,
  • закрити банківські рахунки,
  • знятися із реєстрації у муніципалітеті.

Для тих, хто виїжджає, уряд надає допомогу в 5000 євро.

На виїзд їм дали часу до 1 квітня 2024 року.

Тому 4 березня близько 100 громадян третіх країн вийшли в Гаазі на мітинг проти депортації. Вони критикують різне ставлення до українських громадян та тих, хто навчався або працював в Україні з тимчасовою посвідкою.

Цього тижня кілька судів розглядають справи громадян третіх країн, які оскаржують припинення права на проживання. Суди створили кілька палат з цього питання. Біженцям, чиї справи розглядають у суді, дозволили залишитися у муніципальних притулках на кілька тижнів довше.

Нагадаємо, що Нідерланди стикаються із проблемою розміщення українських біженців. У муніципальних притулках зайнято понад 99% місць, а люди продовжують прибувати. Восени нідерландські муніципалітети планували організувати сотні додаткових місць для приймання біженців з України.

Що відомо про перебування українських біженців за кордоном

28 лютого Литва вирішила виділити додатково 326 тисяч євро на підтримку біженців з України, які передадуть через Міністерства соціального забезпечення, праці та охорони здоров'я українцям, що проживають у країні.

Окрім того, Міністерство освіти, науки та спорту Литви запропонувало продовжити на рік термін, протягом якого українським біженцям, які влаштувалися тут на роботу, не треба буде володіти литовською мовою. 

До того ж у Люксембурзі продовжили тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025 року, тому вимушені переселенці зможуть користуватися цим статусом ще рік.

Раніше ми писали, що для уникнення надмірного навантаження на муніципалітети та збереження високого рівня надання послуг і пільг, норвезький уряд вирішив вчергове обмежити фінансову допомогу вимушеним переселенцям з України.

Також, відомо що у низці європейських країн українцям виплачуватимуть до 5300 євро за дострокове повернення додому.

Варто додати, що Міжнародна організація з міграції (МОМ) за два роки, що минули від початку ескалації війни в Україні, підтримала 6,5 мільйона людей в Україні та 11 сусідніх країнах, надаючи критично важливу та життєво необхідну допомогу тим, хто її найбільше потребує.

Зауважимо, що станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України. Майже половину українських біженців становлять жінки (46,4%), третину — діти, дорослих чоловіків одна п'ята (20,2%).

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: