fbpx
Сьогодні
PR 10:58 29 Бер 2024

Самосвідомість, екологічність та зручність: менструальні чаші — тренд жіночої особистої гігієни

Менструальна чаша — це сучасна, екологічна альтернатива гігієнічним прокладкам і тампонам. Спочатку можуть виникнути деякі труднощі у використанні, але це тільки перші враження. Як працює менструальна чаша? Як її використовувати?

Що таке менструальна чаша?

Менструальна чаша, поряд з гігієнічними прокладками й тампонами, є одним із засобів гігієни, які жінки використовують під час менструації. Вона має форму невеликого конічного контейнера. Перші менструальні чаші були створені в середині 20 століття, але в той час вони не мали популярність через матеріал. Нині вони виготовлені з силікону.

Менструальна чаша зручна у використанні. Виробники заявляють, що її можна носити до 12 годин, залежно від рясності менструації. Однак рекомендується спорожняти чашу приблизно в той час, коли жінка зазвичай змінює прокладку. Менструальна чаша не чинить негативного впливу на середовище піхви, на відміну від тампонів, які вбирають слизовий секрет. Її можна використовувати під час сну, фізичної активності або плавання в басейні.

Як встановити менструальну чашу

Менструальні чаші випускають у декількох розмірах з різними діаметрами, і їх вибір — справа індивідуальна. Головний критерій під час вибору розміру менструальної чаші — рясність менструації. Значення має й анатомічна будова, наприклад, загин матки. Саме по собі це не є протипоказанням до використання менструальної чаші, але може ускладнити підбір правильного розміру. У разі опущеної шийки матки потрібно виміряти її довжину, щоб підібрати відповідну чашу.

Перед покупкою ознайомтеся з пропозиціями виробника та розмірами, зазначеними на пакованні. Зазвичай вони маркуються аналогічно до розмірів одягу: від S до L.

Як надіти менструальну чашу

Менструальну чашу вводять так, щоб її петля на кінці відчувалася, але не виступала за межі піхви. Щоб ввести чашу, зігніть її ширшу частину. Виробники рекомендують три способи складання:

  • літерою C — складання менструальної чаші навпіл;
  • літерою S — стискання менструальної чаші так, щоб її краї склалися разом літерою S (один край догори, інший донизу);
  • пунш-даун — натисканням одного боку чаші всередину.

Застосовуючи менструальну чашу, ви можете допомогти собі силою м'язів — стиснути їх так, ніби хочете зупинити сечовипускання. Складена чаша розпрямиться в піхві, а її краї прилипнуть до стінок.

Правильно встановлена менструальна чаша не зрушиться й не випаде. На початковому етапі можна додатково захистити себе прокладкою, адже м'язам потрібно звикнути до чаші. Ви також можете використовувати її вночі — незалежно від положення, вона залишиться на місці.

Як зняти менструальну чашу

Витягти менструальну чашу просто: візьміть кінчик і переміщайте чашу з боку в бік. Потім, усе ще злегка стискаючи дно, висуньте чашу. Перш ніж знову надіти менструальну чашу, ретельно промийте її з милом під проточною водою, бажано теплою.

Перед першим використанням і щоразу на початку та після завершення менструації чашу слід кип'ятити 5–10 хвилин. Ви також можете дезінфікувати її водою та оцтом у співвідношенні 9:1. Після очищення та сушіння чаші зберігайте її в бавовняному мішку.

Не поміщайте чашу в пластикові контейнери, оскільки відсутність повітря може негативно вплинути на матеріал.

Самосознание, экологичность и удобство: менструальные чаши — тренд женской личной гигиены

Переваги менструальної чаші

  • М'яка та гнучка, комфортна у використанні.
  • За правильного введення не протікає.
  • Не викликає подразнень і алергії.
  • Не пересушує слизову піхви, що знижує ризик інфікування.
  • Під час використання не має неприємних запахів.
  • Безпечна для здоров'я.
  • Не вбирає слизовий секрет, на відміну від тампонів.
  • Довговічна й багаторазова, підходить для використання протягом декількох років (інші засоби гігієни є одноразовими).
  • Не забруднює довкілля (тампони та гігієнічні прокладки — це відходи).

Недоліки менструальної чаші

  • Проблеми з вибором правильного розміру в індивідуальних випадках.
  • Звикання до застосування, особливо під час початкових спроб.
  • У гостях або в громадському туалеті спорожняти й мити чашу проблематично. Щоб все було гігієнічно, необхідно робити це вдома.

Протипоказання до застосування чаші

Менструальні чаші не можна використовувати в таких випадках:

  • за цілісності дівочої пліви;
  • якщо розвинувся синдром токсичного шоку;
  • згідно з рекомендацією гінеколога.

Менструальні чаші — хороша альтернатива тампонам і прокладкам. Вона допомагає забезпечити комфорт під час менструації та захищає довкілля від надмірного забруднення.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: