fbpx
Сьогодні
15:20 27 Бер 2024

Летить не туди, куди треба: у лабораторії КНДІСЕ прокоментували властивості ракети "Циркон"

English version here

Фото: Telegram / Олександр Коваленко

У лабораторії військових досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) заявили, що визначену бойову задачу ракети "Циркон" не виконують: зокрема, вони "летить не туди, куди треба".

Про це Андрій Кульчицький за результатами експертизи уламків "Циркону" розповів у коментарі Суспільному.

"Бойову задачу зазначена ракета не виконує. Все що заряджене, всі характеристики "супер", "гіпер" — все це слова, а насправді до бойового застосування ракеті ще йти та йти. Вона летить не туди куди треба, виконує не ту роботу, для якої пристосована", — пояснив фахівець.

Кульчицький зазначив, що українська протиповітряна оборона здатна їх збивати. За його словами, на одному з уламків, враженої 25 березня ракети чітко видно, що вона була збита системою Patriot.

Експерт також додав, що бойова частина "Циркону" містить не більше 40 кілограмів вибухівки.

"Аналізи ми ще поводимо, визначимо яка саме там речовина. Але бойова частина мала: в порівняння і бойовою частиною таких ракет як X-101 та X-22 не йде", підкреслив він.

Своєю чергою речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш теж підтвердив, що для збиття російських протикорабельних гіперзвукових ракет ЗМ22 "Циркон" українські Повітряні сили мають необхідні засоби.

Варто додати, що 3М22 Циркон — протикорабельна гіперзвукова крилата ракета, прийнята на озброєння у рф у січні 2023 року.

Росіяни заявляли про наступні характеристики:

  • дальність — 600-1500 км,
  • швидкість до 8-9 Мах,
  • маса бойової частини близько 300-400 кг,
  • довжина 8-10 м.

Що відомо про атаки російським "Цирконом" по Україні

Нагадаємо, 7 лютого, російсько-окупаційні війська запустили по Україні крилаті ракети різних видів та ударні безпілотники. Гучно було в столиці, Харкові та Миколаєві. Під час ворожої ракетної атаки по Україні поблизу та над Києвом збили близько 20 ракет.

Згодом стало відомо про ймовірне застосування росією ракети "Циркон". Пізніше експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) заявили, що росія вперше використала "Циркон" проти України.

Повторно ворог застосував вищезгадану ракету вже 25 березня, коли завдала ударів по Києву двома своїми найновішими ракетами ЗМ22 "Циркон".

Після атаки спеціалісти зібрали доволі значний обсяг інформації. Вона дозволить оцінити реальні можливості "Циркону" та рівень технологій, який наразі досяжний рф для створення ракети.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: