fbpx
Сьогодні
13:20 26 Бер 2024

Понад 4 тисячі ветеранів отримали психологічну підтримку у стінах Києво-Могилянської академії: як працює це рішення

Від початку повномасштабного вторгнення понад 4 тис. ветеранів отримали психологічну підтримку у стінах Києво-Могилянської академії

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

За даними Міністерства у справах ветеранів України, після закінчення російсько-української війни кількість ветеранів може сягнути 4 мільйонів осіб. Під час повернення, ветерани стикаються з різноманітними викликами, включаючи психологічні та соціальні потреби, ресоціалізація та пошук нових бізнесів та освітніх можливостей. 

Держава разом з усіма інституціями та суспільством має взяти відповідальність за якісне повернення українських Захисників і Захисниць.  Так само як вони взяли відповідальність за майбутнє країни, коли стали на її захист зі зброєю в руках. 

Яке рішення?

З початку повномасштабного вторгнення, близько 4500 тисяч осіб скористалися комплексною програмою Центру психічного здоров'я Києво-Могилянської академії для ветеранів Збройних сил, яка надає психологічну підтримку та психосоціальний супровід.

З часів АТО та ООС викладачі та експерти НаУКМА накопичили значний досвід у роботі з ветеранами, та розробили комплексну програму для підтримки військових.

Центр з психічного здоров'я та психосоціальної підтримки був заснований у 2015 році та за час існування надав підтримку понад 7500 тисячам ветеранів.

Він визнаний як висококваліфікований академічний та опорний заклад, що забезпечує успішне повернення ветеранів та осіб, що постраждали від війни, до цивільного життя.

Як це працює?

Команда Центру розробила кілька навчальних курсів для спеціалістів у сфері психічного здоров'я та добровольців.

Загалом, з 24 лютого 2022 року до сьогодні, програма з навчання для роботи з ветеранами охопила значну кількість фахівців:

  • понад 7000 педагогів та 414 шкільних психологів,
  • 933 гейткіперів з превенції суїциду і кризового менеджменту.

Зараз до надання психотерапевтичної допомоги українцям, зокрема військовим і членам їхніх родин, залучено 85 консультантів СЕТА, програми розробленої дослідниками університету Джонса Гопкінса (США), яка передбачає 8-12 сесій тривалістю в 1 годину.

Фахівці центру також працюють із дітьми загиблих військових у Києві й Бучанській громаді.

Окрім Центру психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, НаУКМА планує реалізувати проєкт для підтримки ветеранів. До нього увійдуть вже наявні напрямки::

  • Комплексна програма для ветеранів Збройних сил, що включатиме психологічну реабілітацію, постійну освіту та професійний розвиток, перехід від військового до цивільного життя та залучення ветеранів в активне професійне життя.
  • Школа професійної та безперервної освіти, яка надасть можливості для підвищення кваліфікації, перепідготовки та зміни професійного напрямку. 
  • Юридична школа KMA забезпечить юридичну підтримку ветеранам, адже це є важливим кроком для належного розуміння та захисту прав військових. 

"Академія давно та плідно працює із військовими та людьми, які внаслідок війни потребують освітньої та психосоціальної підтримки. Зараз ми хочемо сфокусуватись на підтримці ветеранів та допомогти реалізувати їхнє успішне повернення до цивільного життя.

Йдеться про комфортне для наших захисників отримання знань та навичок, які допомагають повернутись на роботу, знайти нове місце, або й відкрити власну справу. Крім цього, ми бачимо запит бізнесу та держави на опанування навичок із роботи з ветеранами. В першу чергу, ми маємо адаптуватись до потреб людей, які захищають Україну.

Виховавши не одне покоління лідерів та бувши рушієм багатьох соціальних змін у країні, КМА не може залишатись осторонь. Використовуючи весь наш досвід та спираючись на почуття соціальної відповідальності, ми плануємо розробляти нові курси та програми спеціально для ветеранів, аби допомогти їм повернутись до повноцінного життя за межами фронту", — говорить Президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Миронович Квіт.

Також НаУКМА разом із Центром психічного здоров'я розробляють навчальні програми присвячені соціальній залученості військових, які включають основні знання про:

  • психосоціальні потреби ветеранів,
  • розуміння симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у повсякденному житті,
  • соціальну єдність та взаємодію,
  • стигматизацію та почуття приналежності,
  • профілактику самогубств та самодопомогу.

Нагадаємо, що у Полтаві урочисто відкрив свої двері для відвідувачів комплексний центр підтримки ментального здоров'я "Ментал Хаб".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: