fbpx
Сьогодні
13:29 20 Лют 2024

В Україні провели дослідження "Потреби та можливості у працевлаштуванні"

Фото: з відкритих

Благодійний фонд "Право на захист" провів дослідження "Потреби та можливості у працевлаштуванні". Було опитано домогосподарства й підприємців у 14 областях України та в місті Києві.

Про це інформує Рубрика.

Головна мета опитування — з'ясувати, яка ситуація з працевлаштованістю серед ВПО  й виявити причини, які перешкоджають цьому процесу, потребу в навчанні серед вимушених переселенців для перекваліфікації. А також — необхідність і спроможність у підприємств покривати цю потребу.

Загалом 2 436 осіб (911 домогосподарств) опитали про бажану заробітну плату, досвід у пошуку роботи, потреби в навчанні, використання української мови на робочому місці.

У чому проблема?

37% опитаних ВПО не знайшли роботу через брак вакансій на ринку праці. Ще 23% людей вважають середню зарплату у своєму регіоні низькою. 

Серед загальної кількості членів домогосподарств працездатних — 1 367 (56%), а тих, хто працює на момент опитування, — 604 (25%).

Також серед причин, чому людина не працює, найчастіше називали брак вакансій із пристойною заробітною платою (27%) та/або за фахом (26%) і неможливість працевлаштуватися через догляд за дитиною (26%).

Лише 1% опитаних зазначили, що працездатні члени їхніх родин, які не працюють, не мають потреби це робити.

26% опитаних озвучили потребу в додатковому професійному навчанні. Переважна більшість бажає пройти навчання у сфері обслуговування (20%), фінансів (17%) та інших сферах (23%).

Детальніше читайте про дослідження за посиланням.

Результати опитування підкреслили ключові проблеми, що заважають ефективно використовувати людський потенціал і задовольняти життєві потреби ВПО та інших категорій населення, які втратили роботу через війну.

Яке рішення?

Дослідження "Потреби та можливості у працевлаштуванні" дає змогу отримати об'єктивні дані про проблеми, з якими стикаються вимушені переселенці й інші вразливі групи населення. Також воно може допомогти в розробленні програм працевлаштування й навчання, спрямованих на поліпшення життєвих умов.

"Можливість забезпечувати себе і свою родину має неабиякий вплив на рішення українців залишатися в країні чи шукати притулку за кордоном. Тож створення умов для працевлаштування населення, яке втратило роботу у зв'язку з переміщенням, є надзвичайно важливим. Результати дослідження демонструють, що до розв'язання цієї проблеми має бути комплексний підхід, який буде включати перенавчання, створення соціальної інфраструктури для уможливлення роботи мам із дітьми, допомогу з інтеграцією в спільноту громад, що приймають. Цікавим фактом є те, що відповідно до результатів дослідження приватний сектор готовий долучатися до перенавчання пошукачів роботи на базі своїх підприємств. Такий підхід може стати одним із найефективніших, оскільки базується на зацікавленості обох сторін, практичному навчанні професії та одночасній інтеграції в колектив", — Валерія Секісова, програмна координаторка БФ "Право на захист".

Дослідження може залучати увагу громадськості та державних структур до проблеми безробіття та необхідності підтримки вразливих категорій населення. Проведення таких досліджень сприяє формуванню комплексного підходу до соціального й економічного розвитку.

Як це працює?

Результати показали, що члени домогосподарств, які не працюють, стають залежними від соціальної допомоги, що спричиняє навантаження на бюджети держави.

Водночас підприємства в багатьох сферах готові навчати й працевлаштовувати нових робітників.

Отже, співпраця між державними програмами працевлаштування та підприємствами може забезпечити створення нових робочих місць і підвищити зайнятість. Також надзвичайно важливо надавати підтримку в навчанні й розвитку навичок працівників, щоб вони могли успішно інтегруватися в сучасний ринок праці.

Довідка

Головний метод збору інформації — напівструктуроване інтерв'ю та анкетування, проведене шляхом заповнення форми. Дослідження не є репрезентативним, проте відображає основні тенденції щодо тематики серед тих груп населення, які було опитано.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: