fbpx
Сьогодні
Фото 22:45 24 Бер 2024

У Хмельницькому відкрили унікальну виставку театральних ляльок: експонують фігури, які використовували у виставах

Фото: Укрінформу

У Хмельницькому обласному академічному театрі ляльок до Міжнародного дня лялькаря, який в Україні відзначають 21 березня, відкрили унікальну виставку. Вперше експонують фігури, які за півстолітню діяльність театру використовували у виставах.

Про це повідомляє Укрінформу, передає Рубрика.

"Ми вперше в одному місці зібрали понад 60 ляльок, які свого часу були залучені у виставах. Таких ви не побачите ніде. Найменша лялька не перевищує десяти сантиметрів, а найвища — майже два метри. Усі вони вже на "заслуженому відпочинку", не грають у спектаклях, але мають свою історію", – розповіла директорка театру Ірина Трунова.

Фото: Укрінформу

Фото: Укрінформу

За її словами, виставка діятиме упродовж тижня. Відвідувачі мають можливість ексклюзивно зблизька ознайомитись із різними видами ляльок:

  • рукавичними,
  • маріонетковими,
  • тростьовими,
  • для тіньового вертепу.

Фото: Укрінформу

Фото: Укрінформу

Також мають нагоду побачити складну роботу майстрів над кожною фігурою.

Акторка театру Марія Брильова каже, що робота лялькаря дуже відповідальна. Адже на сцені лялька має оживати й притягувати увагу глядача. І саме експозиція розкриває залаштункові деталі професії.

Фото: Укрінформу

Фото: Укрінформу

З початку повномасштабного вторгнення, як зазначила директорка театру, заклад жодного разу не зупиняв роботу. Тут продовжують підтримувати дітей із сімей переселенців, багатодітних родин.

За рік готують по шість-сім прем'єр. Оновили приміщення та костюми, виготовили нові ляльки, подбали про місце для психологічного розвантаження для маленьких глядачів. Почали робити постановки й для дорослих.

"Кожна вистава збирає повну залу. А це свідчить, що нам вдається дарувати радість. Позитивні емоції зараз дуже потрібні, особливо діткам", – додала Трунова.

Фото: Укрінформу

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що в Харківському театрі Нафта відбувся відкритий показ напрацювань учасників і учасниць театрального освітнього проєкту НАФТАЛАБ.

Незалежний театр Нафта повернувся в Харків влітку 2023 року, і окрім поновлення репетиційного процесу розпочав роботу в сфері освіти. У листопаді 2023 року розпочався безкоштовний освітній театральний курс.

Лекції, що відбувалися в рамках освітньої програми, будуть опубліковані на ютуб-каналі театру. За цією інформацією можна слідкувати на сторінці театру Нафта у соціальних мережах.

Окрім того, повідомлялось, що агенція аудіоопису "Slovom" уже сьогодні втілює рішення, що допомагає театральним виставам бути доступнішими для людей з інвалідністю. Як воно працює та чому має поширитися на всю культурну сферу, читайте  у матеріалі "Рубрики".

Також Рубрика писала про те, як форум-театр допомагає переселенкам у Полтаві знову почати жити. Театр, де замість акторів і сценаріїв — звичайні жінки та їхні історії, працює зараз у Полтаві.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: