fbpx
Сьогодні
13:22 23 Бер 2024

У розвідці Британії вважають, що росія навряд чи зможе захистити свої НПЗ від українських атак

English version here

Нещодавні удари українських безпілотників по російських нафтопереробних заводах вивели з ладу великі НПЗ, що вдарило по російській економіці, однак сама росія навряд чи зможе захиститися від подальших таких атак.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт розвідки Міністерства оборони Великої Британії станом на 23 березня.

Як зазначають британські розвідники, нещодавні атаки на нафтопереробні заводи могли вивести з ладу щонайменше 10% російських нафтопереробних потужностей.

"Ці удари завдають фінансових збитків Росії, впливаючи на внутрішній паливний ринок. Капітальний ремонт може зайняти значний час і потребує витрат. Швидше за все, санкції призведуть до збільшення часу та вартості для заміни обладнання", – вважають аналітики.

У розвідувальному відомстві звернули увагу на слова представника Міністерства енергетики росії, що для захисту НПЗ планують розгорнути ЗРК "Панцир".

"Однак, враховуючи розмір і масштаби російської енергетичної галузі, малоймовірно, що росія зможе захистити всі вразливі об'єкти", – підсумовують аналітики.

Варто нагадати, що за даними ISW, через регулярні атаки українських безпілотників росія переобладнує елементи своєї системи протиповітряної оборони в глибокому тилу.

Як писала Рубрика, загалом у 2024 році вже відбулося 15 атак безпілотників на 13 нафтопереробних заводів у 9 регіонах російської федерації. З них значні ушкодження понесли 8 об'єктів.

Так, в ніч на 23 березня в Новокуйбишевську Самарської області лунали вибухи на місцевому нафтопереробному заводі внаслідок атаки безпілотників: там виникла пожежа.

Своєю чергою віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина відреагувала на статтю про нібито заклики США до України припинити удари по російських НПЗ. Вона заявила, що нафтопереробні заводи на території росії є законними цілями з військового погляду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: