fbpx
Сьогодні
20:09 01 Чер 2023

Кабінет Міністрів ухвалив низку змін щодо усиновлення дітей: що відомо

Фото: КМУ

Уряд України ухвалив низку рішень, що спрямовані на посилення захисту прав дітей, а також надав можливість іноземцям, які перебувають у шлюбі з українськими громадянами, всиновити дитину свого подружжя під час воєнного стану.

Такі відповідні зміни Кабінет Міністрів ухвалив 1 червня, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Окрім того, Уряд також врегулював питання:

  • влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які були тимчасово переміщені (евакуйовані) із закладів (незалежно від типу, форми власності та підпорядкування), за межі України, у прийомні сімʼї, дитячі будинки сімейного типу та повернення таких дітей в Україну;
  • усиновлення дітей, які були тимчасово переміщені (евакуйовані) із закладів (незалежно від типу, форми власності та підпорядкування), за межі України, громадянами України, які проживають в Україні;
  • усиновлення в одну сімʼю братів і сестер, які були розʼєднані під час тимчасового переміщення (евакуації) одного з них за межі України.

Також повідомляють, що в Україні буде дозволено брати дітей на облік з усиновлення у випадках, коли служба у справах дітей не здійснює своїх повноважень або не має доступу до Єдиного банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сімʼї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів тощо.

Окрім цього, урядовці внесли зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Зокрема, спростили процедуру для тимчасово переміщених дітей.

Тепер статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, зможе отримати не лише малеча з території Донецької та Луганської областей, а й з території всієї України.

Така зміна дозволить дітям отримувати безкоштовне харчування, а у майбутньому – компенсацію від російської федерації.

Нагадаємо, що за даними єдиної національної платформи "Діти війни", станом на 1 червня відомо по 19 505 депортованих росіянами дітей.

Водночас окупанти у своїх пропагандистських медіа говорять про 744 тисячі нібито "евакуйованих" з України дітей. За словами уповноваженої з прав дитини, ця цифра значно завищена.

Водночас на сьогодні 371 одну дитину вдалося повернути рідним. За словами Дар'ї Герасимчук, росіяни навмисно викрадають дітей з метою геноциду українського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: