fbpx
Сьогодні
Фото 12:46 06 Січ 2024

Уперше в Україні провели унікальну трансплантацію: 9-місячній дитині пересадили печінку та провели корекцію вади серця

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

У столичній дитячій лікарні "Охматдиті" 9-місячній дівчинці провели унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одночасною корекцією вади серця. Малечу вже виписали додому відновлюватися.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства охорони здоров'я.

Як розповідають у відомстві, 6 січня в Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" міста Києва відбулась виписка 9-місячної дівчинки Тані.

"Довгий час на вищому рівні вирішувалося відкриття в "Охматдиті" трансплантаційного відділу і вже через 2.5 роки відбулася перша унікальна трансплантація. Була створена єдина дисциплінарна команда з провідних спеціалістів, яка успішно прооперувала дитину і на цьому ми не плануємо зупинятися", – зазначив генеральний директор НДСЛ "Охматдит" Володимир Жовнір.

Їй вперше в Україні провели важку 23-годинну операцію з одномоментною трансплантацією печінки і корекцією життєзагрозливої вади серця.

Трансплантація печінки та коригування вади серця

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Варто зазначити, що частину печінки віддала малечі її мама.

У МОЗ розповіли, що пацієнтка Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

У 9 місяців дівчинка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя.

Трансплантація печінки та коригування вади серця

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Спеціалісти організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання:

  • оцінили ризики
  • вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити маленькій пацієнтці.

"Операція – унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора – мами. Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця виконувався вперше в Україні", — кажуть у МОЗ,

Дівчинці та її мамі побажали швидкого одужання.

Трансплантація печінки та коригування вади серця

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

"Бажаємо Тані та її мамі Олі, яка віддала частину своєї печінки для порятунку донечки, бути здоровими та щасливими! Дякуємо всім спеціалістам, які творять справжні дива та рятують малечу навіть тоді, коли шансів на життя майже немає. Пишаємося нашими медиками!" — додали у міністерстві.

Трансплантація печінки та коригування вади серця

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Нагадаємо, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький поінформував, що тривалий час Україна відправляла своїх громадян з важкими діагнозами лікуватись за кордон.

Проте за 2023 рік було проведено 589 трансплантацій в Україні без залучення іноземних фахівців, що безумовно свідчить про розвиток української медицини.

"З кожним днем ми наближаємось по показникам до країн, в яких трансплантологія є розвиненою. Якщо раніше ми раділи кожній новині про те, що зроблено трансплантацію, то сьогодні це вже є повсякденним", – розповів медичний директор Центру дитячої кардіології та кардіохірургії Андрій Максименко.

Нагадаємо, що у Львові команда київських та львівських трансплантологів провели першу в Україні пересадку легень та серця одночасно одній людині. Таких операцій у світі проводиться лише 20-25 на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: