fbpx
Сьогодні
16:01 18 Бер 2024

Уряд дозволив використовувати землі Каховського водосховища лише для його відновлення

English version here

Кабінет Міністрів дозволив використовувати землі Каховського водосховища лише для його відновлення та будівництва гідротехнічних споруд.

Про це йде мова у рішенні уряду, пише Рубрика.

Зазначимо, що Кабінет міністрів вирішив, кому належатиме земля, на якій раніше було висхле Каховське водосховище. А також  те, що цільове призначення землі Каховського водосховища змінювати не будуть.

Уряд заборонив формування, передавання у власність або користування та зміну цільового призначення земельних ділянок на землях, які займало Каховське водосховище, крім передачі у користування, зміни цільового призначення земельних ділянок з метою подальшого відновлення Каховського водосховища та будівництва гідротехнічних споруд.

Рішення буде чинним на період дії воєнного стану та протягом п'яти років після його припинення чи скасування.

Держгеокадастр за пів року від дня набрання чинності цією постановою повинен забезпечити:

  • створення та відображення на картографічній основі Державного земельного кадастру у вигляді інформаційного шару відомостей про землі, які займало Каховське водосховище.

Місцева влада та державні кадастрові реєстратори мають враховувати ці дані під час ухвалення рішень щодо передавання земельних ділянок у власність або у користування.

Нагадаємо, що у Каховське водосховище на Великому Лузі, місці, яке протягом 70 років було затоплене водами, вперше за пів століття повертається вода.

Каховське водосховище

На інфографіці ми бачимо, як змінився водний індекс NDWI * з осені минулого року (верхнє зображення) до березня 2024 року (нижнє зображення).

Раніше Рубрика писала, що навесні населені пункти, що розташовані нижче Каховської ГЕС, знов може спіткати повінь. Чому та що із цим робити — розповідаємо у нашому матеріалі: "Каховська ГЕС та енергосистема України: чи можна без неї прожити та які неочевидні функції вона виконувала".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: