fbpx
Сьогодні
19:15 16 Бер 2024

15 кримінальних справ порушили під час "виборів" президента росії

Фото: AP

У зв'язку з інцидентами на виборчих дільницях на другий день проведення "виборів" президента росії уже завели щонайменше 15 кримінальних справ, серед них спроби залити урни з виборчими бюлетенями барвниками, а також підпали.

Інформує Рубрика з посиланням на моніторинг ситуації від Радіо Свобода.

За інформацією регіональних слідчих комітетів РФ після спроб підпалу справи порушені у Москві, Санкт-Петербурзі, Воронежі, Іванові, Когалимі (Ханти-Мансійського автономного округу Тюменської області), а після спроб зіпсувати бюлетені зеленкою або іншими барвниками – у Москві, Сочі, Новгороді, Красноярському краї, Волгоградській, Воронезькій та Ростовській областях, Карачаєво-Черкесії, а також в адмінцентрі окупованого Криму Сімферополі.

Справи порушуються за статтею про запобігання здійсненню виборчих прав, за якою загрожує до п'яти років позбавлення волі. При цьому в Держдумі заявили, що мають намір підготувати законопроєкт щодо посилення відповідальності у разі, якщо такі дії координуються з-за кордону в період воєнних дій.

У суботу відомо ще про три випадки спроб зіпсувати бюлетені зеленкою – в Єкатеринбурзі, Алтайському краї та Калінінградській області. Таким чином, кількість подібних інцидентів наближається до 20.

Затримано практично всіх, хто намагався зіпсувати бюлетені та здійснити підпал. Як правило, це жінки. Деякі з них стверджували, що їм обіцяли за виконання "завдання" гроші. У ЦВК Росії вважають, що до цих дій якимось чином причетна Україна. За даними журналістів, виборчкоми не планують скасовувати результати "виборів" на дільницях з бюлетенями, залитими барвниками.

Також під час "виборів" чиниться системний тиск на людей, що працювали у команді єдиного антивоєнного кандидата Бориса Надєждіна, який не був допущений до "виборів". В ніч проти суботи в Казані затримали голову місцевого штабу не Надєждіна Дмитра Румянцева. Також про затримання та арешти прихильників Надєждіна інформували з Приморського краю, Ханти-Мансійського автономного округу, Чувашії, Петербурга та Челябінської області. Прихильники політика проводять опитування виборців на виході із дільниць.

Що відомо про вибори в росії

Як повідомлялось раніше, вибори президента росії відбудуться 17 березня − відповідну постанову ухвалила Рада Федерації 7 грудня. Водночас російський ЦВК постановив, що вибори триватимуть три дні: із 15 до 17 березня.

Нагадаємо, що російський диктатор володимир путін оголосив, що буде висуватися на новий президентський термін у 2024 році.

Після ухвалення поправок до Конституції рф у 2020 році путін отримав право виставляти свою кандидатуру і на президентських виборах 2024 року. Володимир путін при владі вже 21 рік.

При цьому Кремль хоче побачити показник явки на президентських "виборах" у 70-80%, забезпечені за допомогою залежного від влади електорату: бюджетників, співробітників держкорпорацій та великих компаній, лояльних до влади, а також їхніх родичів та друзів.

У МЗС України заявили, що проведення так званих виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України є незаконним та не матиме жодних правових наслідків. Сполучені Штати та майже шістдесят країн Організації Об'єднаних Націй засудили організацію режимом РФ виборів на тимчасово окупованих територіях України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: