fbpx
Сьогодні
13:40 14 Бер 2020

Путін підписав поправки до Конституції РФ, які дозволять йому далі залишатися при владі

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про поправки в Конституцію, які зокрема передбачають умови, аби Путін був при владі ще щонайменше 10 років.

Закон, який називається «Про вдосконалення регулювання окремих питань організації та функціонування публічної влади», опублікували на російському порталі правової інформації.

Тепер документ має вивчити російський Конституційний суд на відповідність Конституції, після чого поправки планують винести на загальноросійське голосування. Воно заплановане на 22 квітня.

10 березня перед голосування у другому читанні депутатка Держдуми від «Единой России» Валентина Терешкова запропонувала «або взагалі прибрати обмеження кількості президентських термінів у Конституції, або … закласти в законі можливість для чинного президента знову обиратися на цю посаду, вже відповідно до оновленої Конституції».

Її поправку до законопроєкту про «обнулення» президентських термінів підтримав Путін. Держдума одразу її схвалила. «За» проголосували 380 депутатів, проти — 43, ще 1 утримався.

Сам Путін на засіданні Держдуми заявив, що «сильна президентська вертикаль» Росії абсолютно необхідна.

«Сьогоднішня ситуація в економіці й не тільки в ній зайвий раз про це нагадує. Перш за все це необхідно для стабільності. Є парламентська демократія, але на сьогоднішньому етапі нашого існування це нам не підходить», — сказав він.

Довідка. Наступні президентські вибори в Росії очікуються в неділю 17 березня 2024 року. Володимир Путін при владі вже 21 рік.

У 2008-му в Росії змінили Конституцію і збільшили термін президентства з 4 до 6 років.

15 січня під час послання Федеральним зборам Путін запропонував внести зміни до Конституції, які змінять повноваження центральних органів влади країни. Тоді більшість експертів та політологів були упевнені, що це початок «операції» зі збереження влади Володимира Путіна в країні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: