fbpx
Сьогодні
Відео, фото 20:55 15 Бер 2024

На Тернопільщині дружини військових освоюють професію трактористок: навіщо це рішення

Фото: Юлії Томчишин

У Тернопільській області семеро жінок, чоловіки яких захищають Україну, освоюють професію тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва.

Про це пише Рубрика з посиланням на сайт Тернопільська ОДА.

У чому проблема?

У воєнний період, жінки освоюють чоловічі професії зазвичай через необхідність мобілізації ресурсів та забезпечення допомоги в обороні.

Це може включати заміщення чоловіків, які пішли на фронт для забезпечення стабільності суспільства. Це розширює резерви робочої сили та дозволяє економіці продовжувати функціонувати, забезпечуючи важливі послуги та виробництво.

Враховуючи пожвавлення мобілізації, ця тенденція буде зберігатися.

Наприклад Рубрика уже розповідала, що в Одесі через дефіцит водіїв-чоловіків шукатимуть і навчатимуть жінок водінню нових автобусів.

Для водіння автобусів, які подарували місту німецькі партнери, наразі є лише сім водіїв із необхідних вісімнадцяти, які готові вийти на маршрут. На цю посаду розглядають жінок

Яке рішення?

На Тернопільщині 7 жінок, чоловіки яких на фронті, безкоштовно пройшли професійне навчання на тракториста – машиніста сільськогосподарського виробництва. 

Фото: Юлії Томчишин

Як це працює?

"Відповідно до бюджетної програми заходів із професійної адаптації ветеранів та членів їх сімей, а також членів сімей Захисниць і Захисників України сім жінок з Тернопільщини змогли отримати права категорія А1 (тракторист). Загалом професійне навчання в рамках програми пройшли 54 особи, з них 29 жінок", – розповідає директорка департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації Оксана Смолій.

Серед тих, хто нещодавно отримав посвідчення, 36-річна Вікторія Буричка із села Плоске Кременецького району. ЇЇ чоловік на фронті з 2022 року.

Фото: Юлії Томчишин

Родина має велике господарство, а також 4 гектари землі.

Жінка розповідає, що спершу рідні не всерйоз сприйняли її намір навчитися водити трактор, однак чоловік підтримав і порадив скористатися цією можливістю.

Вікторія мріє про трактор і самотужки обробляти своє поле. А ще, щоб чоловік повернувся додому і вони господарювали разом.

Нагадаємо, щоб замінити чоловіків, які вирушили боронити Батьківщину, українські жінки пішли працювати в шахти. На даний час близько 400 жінок працюють під землею на вугільних шахтах ДТЕК на сході України.

Також Рубрика розповідала, що у Києві розпочалися курси електромонтерок для жінок, які внаслідок війни опинились у складних умовах, і тепер можуть опанувати нову професію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: