fbpx
Сьогодні
12:45 06 Бер 2024

До вагона має зайти першим чоловік: у Львові провідник УЗ відмовився розпочати посадку з жінок

Фото: acebook.com/Ukrzaliznytsia

У Львові провідник "Укрзалізниці" хотів впустити до вагона першим чоловіка, тому відмовлявся розпочинати посадку жінок на поїзд.

Про цю ситуацію на своїй сторінці у Facebook розповіла військовослужбовиця та письменниця Ірина Бобик.

Як розповіла учасниця події, це сталося на поїзді Львів-Запоріжжя. В очікуванні на чоловіка провідник змусив пасажирок чекати на пероні.

Змінити свої "правила" працівника "Укрзалізниці" змусив лише статус військової.

"На мої спроби вирішити ситуацію мирно (я нагадала пану провіднику, що XXI століття надворі, і що жінки теж люди) пан провідник не реагував.

Лише мої аргументи, що я чинна військовослужбовиця, подіяли, і він зрештою пропустив нас у вагон", – зазначила Бобик.

Пані Ірина назвала дії провідника проявом сексизму.

"Я, звісно, розумію, що ситуація не кінець світу. Але я за те воюю, щоб у тилу мене змушували себе відчути недолюдиною на догоду магічному мисленню і давнім забобонам?" – запитала військова.

Під дописом представники "Укрзалізниці" перепросили за свого провідника. Вони запевнили, що у компанії "дотримуються принципу рівноправності пасажирів".

"Ми не забобонні й серйозно ставимося до даного випадку і зобов'язуємося ретельно розглянути цю ситуацію та вжити необхідних заходів", зазначили у вибаченні.

У коментарі для "УП. Життя" пресслужба "Укрзалізниці" запевнила, що свої обіцянки компанія виконала.

"Провідника було відсторонено від роботи. З ним провели розбір ситуації та додаткові навчання щодо обслуговування пасажирів", – повідомили у компанії.

За українською традицією, до хати першим мав входити чоловік – це нібито мало принести удачу. Цей забобон знайшов своє втілення й у залізничників.

"Є провідники, котрі вважають, що першим до вагона має зайти чоловік. Не жінка, а щоб був перший чоловік.

Тобто якщо на пероні стоять пасажири – чоловік і жінка, то першого просять зайти саме чоловіка. Тоді вважається, що поїздка буде вдалою і не буде ніяких нюансів в дорозі", – розповідав провідник Костянтин Федченко в інтерв'ю для НВ.

Нагадаємо, що найбільший рівень задоволеності сервісом "Укрзалізниці" демонструють пасажирки жіночих купе – 83%. Відтепер такі купе є у 8 потягах.

Окрім того, українська залізниця повинна бути комфортною для кожного пасажира, незалежно від їхніх індивідуальних особливостей, тому "Укрзалізниця" запустила навчальну програму "Безбар'єрна грамотність" для своїх співробітників.

Варто додати, що в українських університетах періодично спалахують скандали, пов'язані з сексизмом. "Рубрика" розповідає останні публічні історії тих, хто постраждав від сексизму своїх викладачів, та пояснює, як діяти у таких ситуаціях. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Сексизм в університетах: історії тих, хто з ним зіткнувся та інструкція для постраждалих".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: