fbpx
Сьогодні
21:40 05 Січ 2024

В Одесі навчатимуть жінок водінню нових автобусів: для чого це рішення

Фото: Одеська міська рада

В Одесі через дефіцит водіїв-чоловіків шукатимуть і навчатимуть жінок водінню нових автобусів.

Як пише Рубрика, про це повідомив Геннадій Труханов "Суспільному".

У чому проблема?

У воєнний період, жінки освоюють чоловічі професії зазвичай через необхідність мобілізації ресурсів та забезпечення допомоги в обороні.

Це може включати заміщення чоловіків, які пішли на фронт для забезпечення стабільності суспільства. Це розширює резерви робочої сили та дозволяє економіці продовжувати функціонувати, забезпечуючи важливі послуги та виробництво.

Враховуючи пожвавлення мобілізації, ця тенденція буде зберігатися.

Наприклад Рубрика уже розповідала, що щоб замінити чоловіків, які вирушили боронити Батьківщину, українські жінки пішли працювати в шахти.

На даний час близько 400 жінок працюють під землею на вугільних шахтах ДТЕК на сході України.

Яке рішення?

Наразі в Одесі шукатимуть і навчатимуть жінок водінню нових автобусів через дефіцит водіїв-чоловіків, у тому числі тому, що частина пішла на фронт.

"У нас є водії, але не в тій кількості, яка необхідна. Ми домовились з нашими партнерами, якщо будуть жінки, які хотіли навчитись і бути водіями на такому транспорті, тому що зараз чоловіків мало — хто призвався і пішли боронити нашу державу", — сказав Геннадій Труханов.

Як це працює?

Для водіння автобусів, які подарували місту німецькі партнери, наразі є лише сім водіїв із необхідних вісімнадцяти, які готові вийти на маршрут.

На цю посаду розглядають жінок, також допомогу з навчанням пропонують партнери з Регенсбурга й Берліна, додав Геннадій Труханов.

"Ми домовилися з нашими партнерами про те, що навчатимемо жінок, які хочуть водити такий транспорт. Наразі чоловіків мало через те, що багато хто пішов боронити нашу державу", – сказав Труханов.

Німецьке місто Регенсбург передало Одесі десять пасажирських низькопідлогових автобусів.

За словами Петра Обухова, вони вживані, але запас ресурсу мають приблизно на 400 тисяч кілометрів, чого має вистачити на десять років експлуатації.

У місті планують створити під ці автобуси новий маршрут, який з'єднає житловий масив Котовського й центр міста.

"У нас є школи де навчають, але нам пішли на зустріч і Регенсбург, і Берлін пропонують навчати водіїв. Якщо ми запускаємо маршрут, маємо бути певні, що він працюватиме. А якщо хтось захворів і автобус не вийшов і люди не потрапили на роботу, це буде ще гірше, ніж не запустити його", — зазначив міський голова.

Депутат Петро Обухов розповів:

"У мерії планують створити новий маршрут і запустити ці автобуси з вулиці Паустовського по вулиці Семена Палія, Миколаївській дорозі, далі по Пастера до Преображенської з кінцевою на розі Преображенської і Софіївської. І далі назад на Паустовського. Нарешті вулиця Семена Палія отримає нормальний громадський транспорт, не маршрутки".

Необхідна інфраструктура, зокрема виділені смуги для громадського транспорту, є на більшій його частині.

"Там вже зроблена смуга громадського транспорту, і така ж смуга є на Миколаївській дорозі. На вулиці Пастера заторів не буває, тож цей автобус буде їздити швидко і буде комфортним. Я думаю, що інтервал руху буде досить великий, це не буде кожні 2-3 хвилини, але це вже щось", — уточнив Обухов.

Про те, що Регенсбург планує передати Одесі 10 автобусів, стало відомо в жовтні 2023 року.

Також влада міста веде перемовини з Стамбулом про передачу подібного транспорту.

У спільноті "Пасажири Києва" прокоментували такі кроки:

"Очевидне рішення проблеми, до якого досі не дійшов Київ".

На думку засновника спільноти "Пасажири Києва" Олександра Гречка, бюджет на новий рік показує, що нічого в місті не змінюється.

"Ми продовжуємо вкладати кошти в автомобільну інфраструктуру, дороги, розвʼязки, а не в громадський транспорт і велоінфраструктуру, що мають бути пріоритетні", – коментує він.

Нагадаємо, у кінці грудня на маршрут на лівому березі Києва вийшли нові сучасні трамваї вітчизняного виробництва Татра-Юг. Завдяки реалізації проєкту "Міський громадський транспорт України", що фінансується за рахунок залучених коштів Європейського інвестиційного банку, місту вдалося придбати партію нових трамваїв.

Також Рубрика повідомляла, що віцемер Риги передав 10 автобусів для потреб Чернігова.

Окрім цього повідомлялось, що у Львові курсуватиме соціальний автобус, який упродовж зими щотижня безоплатно возитиме безпритульних людей до закладів, де їм нададуть весь комплекс соціальних послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: