fbpx
Сьогодні
16:15 12 Бер 2024

Польські протестувальники повністю перекрили рух вантажівок на чотирьох напрямках, – Держприкордонслужба

English version here

Фото: Wojtek Jargilo /PAP

Польські протестувальники 12 березня повністю перекрили рух вантажівок з України до Польщі за напрямками пунктів пропуску «Шегині», «Ягодин», «Угринів» та «Устилуг».

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі hromadske, пише Рубрика.

«Станом на сьогодні блокування здійснюється на п'яти пунктах пропуску. Нині польські протестувальники взагалі не пропускали вантажівки в бік Польщі у напрямку пунктів пропуску "Шегині", "Ягодин", "Угринів" та "Устилуг"», — зауважив речник. 

За його словами, станом на ранок 12 березня на цих 5 напрямках у чергах на території Польщі загалом перебувають 1500 вантажівок, найбільше — навпроти пункту пропуску «Ягодин». Крім того, польські фермери пропускають у напрямку пунктів пропуску «Ягодин» і «Шегині» вкрай малу кількість автівок із Польщі в Україну — за минулу добу 50 та 30 відповідно.

Демченко нагадав, що в ніч проти 9 березня польські фермери тимчасово припинили блокування в напрямку пункту пропуску «Корчова — Краківець»: вони планують поновити протест 13 березня. Черга на цьому напрямку станом на ранок вівторка, 12 березня, — близько 500 вантажівок.

«Легкові авто й автобуси скрізь вільно перетинають кордон, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується», — додав Демченко.

Що відомо про перекриття кордону з Польщею

Польські перевізники, а згодом і фермери почали блокувати рух українських вантажівок з осені 2023 року. Причиною страйку перевізників називають "надмірну конкуренцію" після ухвалення "транспортного безвізу" між Україною та країнами ЄС.

А польські фермери протестують, щоб добитися помʼякшення європейського "зеленого курсу", закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі. А також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій.

Через блокаду українська економіка зазнала вже мільярда євро збитків, економічні втрати Польщі ще більші. Окрім того, на території Польщі померли троє українських водіїв.

Своєю чергою, Україна пропонує "План взаєморозуміння" з п'яти кроків, згідно з яким Україна пропонує Польщі розблокувати спільний кордон.

6 березня, польські фермери вийшли на великий страйк у Варшаві. Згодом поліція повідомила, що у правоохоронців кидали бруківкою, затримано кілька десятків людей.

Також польські фермери заявили, що продовжують до 30 квітня протести на кордоні з Україною.

А 9 березня, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск зустрівся з лідерами фермерських протестів. Проте зустріч завершилася безрезультатно, оскільки жодної угоди не було досягнуто.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України фіксують випадки блокування на українсько-польському кордоні автобусів з пасажирами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: