fbpx
Сьогодні
18:28 09 Бер 2024

Україна перехопила ініціативу у Чорному морі, – речник ВМС

Фото: Укрінформ

Україна перехопила ініціативу над ситуацією в Чорному морі. Втім, ворог адаптується до нових викликів та реагує на них.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на речника Військово-морських сил (ВМС) Збройних сил України (ЗСУ) Дмитро Плетенчук в ефірі "Еспресо".

За словами Плетенчука, сьогодні складно прогнозувати, що очікує Україну в поточному році. Водночас не варто списувати з рахунків корабельний склад ворога, оскільки Росія адаптується до нових викликів й реагує на них. Через це планування нових операцій зі знищення ворожого флоту доводиться проводити більш детально та злагоджено.

"Загалом, можемо говорити про позитивну тенденцію наших дій у Чорному морі. Зокрема, можна констатувати, що ініціатива сьогодні на нашому боці. У цій справі ініціатива багато важить, оскільки зʼявляється можливість навʼязувати свої умови ведення бойових дій. Станом на зараз у нас це виходить, але ми маємо працювати й надалі. Оскільки, за словами командувача ВМС ЗСУ (Олексій Неїжпапа, командувач ВМС ЗСУ, – ред.), кожне судно під військовим прапором у Чорному морі для нас є законною ціллю", – додав він.

Російська блокада моря

Російські терористи використовують Чорне та Азовське моря у своїх військових цілях. Азовське море наразі перебуває під повним контролем ворога.

Після звільнення острова Зміїний домінування терористів у Чорному морі вдалось зменшити. Водночас після виходу Росії з "зернової угоди" цивільне судноплавство знову опинилося під загрозою, попри те, що за останні місяці ворожу блокаду моря вдається проривати. 

Раніше у СтратКомі ЗСУ повідомляли, що з початку повномасштабного вторгнення Росії Україна вивела з ладу близько 33% бойових кораблів Чорноморського флоту РФ.

Що відомо про знищення кораблів російського флоту

Загалом у 2023 році українські Сили оборони уразили:

Також українські розвідники вже у 2024 році в ніч проти 1 лютого знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту рф. Його вартість становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів.

А 14 лютого українські безпілотники Головного управління розвідки вранці у Чорному морі підбили російський великий десантний корабель "Цезар Куніков".

У Військово-морських сил ЗСУ заявили, що з 13 кораблів Чорноморського флоту російської федерації, після знищення російського великого десантного корабля "Цезар Куніков", "у строю" залишається лише п'ять одиниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: