fbpx
Сьогодні
Відео, фото 12:40 07 Бер 2024

Український аудіогід з’явився у музеї Ван Гога в Амстердамі та у Фінському музеї фотографії: як працює це рішення

Фото: ОПУ

У межах проєкту Олени Зеленської з'явився аудіогід українською мовою в Музеї Ван Гога в Амстердамі та у Фінському музеї фотографії (Suomen valokuvataiteen museo).

Про це пише Рубрика з посиланням на сайт Офісу Президента та  Фейсбук Товариства українців у Фінляндії (ТУФ), яке долучилося до проєкту та Олена Зеленська.

У чому проблема?

"Це надзвичайно цінно, коли приходиш до музею світового рівня й бачиш, що твоя рідна мова є в переліку тих, якою можна прослухати екскурсію. Це ж не лише про зручність – це й про відчуття "мені тут раді". Про повагу, визнання, про солідарність. Особливо зараз, коли українську мову й культуру Росія намагається знищити разом з їх носіями – книгами, музеями, людьми. Це одна з причин, чому ми працюємо над упровадженням українських аудіогідів у найвизначніших культурних пам'ятках: бо хочемо, щоб наша мова звучала на весь світ", – наголосила Олена Зеленська. Перша леді запевнила, що проект активно реалізуватиметься й надалі.

Яке рішення?

Тому у межах проєкту першої леді Олени Зеленської з упровадження українських аудіогідів у найвідоміших пам'ятках світу аудіогід українською мовою запрацював у:

  • Музеї Ван Гога в Амстердамі (Королівство Нідерланди) ,
  • Фінському музеї фотографії (Suomen valokuvataiteen museo).

Нині проєкт охопив уже 80 об'єктів у 44 країнах, серед яких Версаль у Франції та Колізей у Римі.

Як це працює?

Музей Ван Гога в Амстердамі

Музей Ван Гога – художній музей в Амстердамі, присвячений життю та творчості нідерландського художника Вінсента Ван Гога. Заклад відкрито в 1973 році на Музейній площі столиці Нідерландів. Музей має найбільшу у світі колекцію шедеврів Ван Гога, що налічує понад 1300 творів.

Зокрема, це 200 картин, 400 малюнків і 700 листів. Частиною колекції є такі всесвітньо відомі полотна, як "Соняшники", "Цвіт мигдалю" та "Вечеря картоплею".

Офіційна церемонія відкриття розпочалася із відеозвернення першої леді України Олени Зеленської.

Вона зазначила, що цей аудіогід не лише робить прекрасні роботи нідерландського художника Вінсента Ван Гога доступнішими україномовним відвідувачам, але й є вагомим доказом того, що мистецтво долає кордони.

"В Україні дуже популярні роботи Ван Гога, особливо "Соняшники" та "Зоряна ніч". Можливо, це тому, що соняшники – дуже символічна для України квітка. А жовтий та синій, улюблені кольори самого Ван Гога, – також кольори нашої символіки. І ось тепер нас зблизить іще й мова. Ми хочемо, щоб мільйони наших вимушених переселенців краще розуміли культури, у яких опинилися. Нехай соняшники завжди квітнуть для наших країн і кожна зоряна ніч буде спокійною та безпечною", – зазначила Олена Зеленська.

Фото: ОПУ

Посол України в Нідерландах Олександр Карасевич заувважив:

"Це – четвертий музей, який заговорив українською в Нідерландах. Загалом це вже 80-й музей в проєкті першої леді пані Олени Зеленської. Реалізували ми цей проєкт швидко, а добивалися – досить довго. Насправді це була мрія від самого початку проєкту, щоб саме музей Ван Гога заговорив українською, бо Ван Гога знають всі. Домовленість про те, що ми починаємо роботу була ухвалена наприкінці літа і за пів року проєкт був реалізований".

Директорка музею Ван Гога Емілі Горденкер сказала:

"Я думаю, що всі в Нідерландах підтримують український народ. Ми всі вважаємо, що це неймовірно важливо. А для мене особисто, можливо, трохи більше. Батько мого батька, тобто мій дідусь емігрував із західної України до Сполучених Штатів на початку 20 століття… У нас в музеї є аудіогід багатьма мовами, бо люди з усього світу приходять до музею Ван Гога. Українська мова стала 12-ю мовою в аудіогіді. Ми дуже сподіваємося, що українці, які відвідають музей, використовуючи аудіогід своєю рідною мовою, ближче відчують історію та надію художника".

Фото: ОПУ

Українська кінорежисерка Марія Пономарьова додала, що аудіогід розповідає не лише про твори Ван Гога.

"Аудіогід складається не лише з картин, а там також є частина, де можна почитати листи Ван Гога, подивитися на його кімнату. Я думаю, що це просто фантастична можливість бути в діалозі з Ван Гогом та його спадщиною за допомогою голосів Ірми Вітовської та Павла Скороходька", – сказала Пономарьова.

Начитку та запис текстів українською здійснив актор дубляжу Павло Скороходько, якого було обрано для озвучування Вінсента Ван Гога. Голосом аудіогіда стала одна з найвідоміших українських артисток Ірма Вітовська.

Фінський музей фотографії

Зауважується, що аудіогід створено для постійної виставки Etsin ("Шукаю"). Прослухавши його, можна дізнатися не тільки про історію фотографії, а й про один важливий епізод культурних зв'язків між нашими країнами: про перебування у Фінляндії легенди українського театру – акторки Марії Заньковецької, 170-річний ювілей якої ми святкуємо цього року. Записи доступні також фінською мовою.

Фото: Фейсбук /Товариство українців у Фінляндії

Товариство запросило українців відвідати Фінський музей фотографії (Kaapelitehdas Kaapeliaukio 3, G-rappu, 00180 Helsinki), який запровадив безплатний вхід для осіб з українським паспортом.

Аудіогід можна також прослухати за посиланням, на Spotify та інших популярних подкаст-сервісах. Записи фінською доступний тут.

Проєкт здійснено за ініціативи першої леді України Олени Зеленської та Посольства України у Фінляндії на грант Спілки музеїв Фінляндії / Suomen museoliitto.

Окрема велика подяка висловлена Музею театрального, музичного та кіномистецтва України за підтримку у роботі над епізодом про Марію Заньковецьку.

Зазначимо, у липні 2023 року посол України у Фінляндії Ольга Діброва у рамках ініціативи Першої леді України Олени Зеленської відкрила другий український аудіогід – на екскурсійному маршруті фінської столиці "Історичний центр Гельсінкі".

Нагадаємо, у Нідерландах тепер два музеї говоритимуть до відвідувачів українською.

Також в Версальському палаці, що знаходиться у Франції, з'явився україномовний гід.

Окрім того, у трьох містах Португалії на туристичних автобусних маршрутах з'явилися українські аудіогіди.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: