fbpx
Сьогодні
Фото 15:55 05 Бер 2024

У Черкасах відкрили реабілітаційний центр для поранених військових: як працює це рішення

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

У Черкасах розпочав свою роботу сучасний реабілітаційний центр Recovery, де будуть відновлюватися поранені військові.

Про це повідомляють на офіційному сайті проєкту Recovery, пише Рубрика.

У чому проблема?

Військово-медична галузь і система медичної та психологічної реабілітації – не менш важливі царини реформування оборонного сектора, ніж забезпечення армії сучасним озброєнням, налагодження системи органів військового управління, логістики та кадрового менеджменту за натовським взірцем.

Надання медичної допомоги на полі бою, у шпиталі, а потім і адекватність реабілітаційних програм впливає на боєздатність як окремих частин, так і війська в цілому.

Процес реабілітації проходить індивідуально, особливо коли йде мова про відновлення після мінно-вибухових травм. Процес залежить від тяжкості ушкоджень, супутніх ускладнень та подальших операційних втручань. Іноді він триває місяці, часом — роки. 

Але реабілітація буде проходити більш успішно та швидше, якщо медичні заклади будуть забезпечені спеціальними тренажерами та надаватимуться послуги висококваліфікованими спеціалістами.

Яке рішення?

Надсучасний реабілітаційний центр Recovery розпочав роботу в Черкасах.

Щорічно центр надаватиме якісну й безоплатну допомогу понад 1000 захисників і захисниць України. Це вже дев'ятий центр національної мережі.

реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

"Реабілітація — важка праця для пацієнта, який отримав поранення. Але сучасні й дороговартісні тренажери, а також інклюзивний простір черкаського центру RECOVERY допомагають зробити процес відновлення для військових більш комфортним та ефективним.

Для моєї реабілітаційної команди це — можливість надавати допомогу нашим захисникам і захисницям в умовах світового рівня", — зазначила завідувачка реабілітаційного центру Recovery в Черкасах Людмила Фомічова.

 

Як це працює?

Черкаський центр Recovery облаштовано з урахуванням вимог інклюзивності приміщень:

  • широкі дверні прорізи,
  • відсутність порогів,
  • медичне антиковзке покриття підлоги,
  • поручні в коридорах,
  • санітарні кімнати для осіб на кріслах колісних та душові із сидіннями й поручнями.
реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Загалом, потужність реабілітаційного відділення розширено на 30 ліжок.

У центрі облаштували:

  • два кабінети фізичної терапії,
  • дві зали фізичної реабілітації.
  • кабінети для масажу, ерготерапії, терапії мовлення, психологічної підтримки,
  • ординаторська,
  • кабінети для медичного персоналу та інші службові приміщення.
реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Інноваційні тренажери та апарати центру покривають весь спектр функціональних порушень пацієнтів, зокрема отриманих унаслідок мінно-вибухових травм. Завдяки обладнанню, яке є у Recovery пацієнти зможуть відновлювати:

  • ходу,
  • втрачені функції верхніх та нижніх кінцівок.
реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

У черкаському центрі пацієнтів відновлюватиме мультидисциплінарна реабілітаційна команда.

реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

З пораненими працюватимуть фахівці за індивідуальною програмою: лікарі фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи, терапевти мовлення та інші спеціалісти.

реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Загалом у центрах національної мережі вже отримали реабілітаційну допомогу понад 7 000 пацієнтів, велика кількість із яких повернулася на фронт

реабілітація, Черкаси

Фото: Фейсбук / Recovery Ukraine в місті Черкаси

Окрім Черкас, реабілітаційні центри мережі надають безоплатні послуги військовим у Києві, Львові, Рівному, Вінниці, Одесі (два заклади) і на Дніпровщині (два заклади). Також планують, що до кінця 2024 року мережа розшириться щонайменше до 16 центрів. Це надасть змогу допомагати понад 20 тисяч пацієнтів на рік. 

Нагадаємо, що у ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМНУ" торік почали тестувати віртуальну реальність, поєднуючи її з іншими методами реабілітації, щоб допомогти пацієнтам, які мають вогнепальні пошкодження. Наразі там активно впроваджують це до інших методик реабілітації.

"Рубрика" розповідає, як це працює. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Реабілітація та віртуальна реальність: як нові технології допомагають відновлюватись пораненим".

Окрім того, у Києві наприкінці лютого представили посібник "Дороговказ пораненого", який містить покрокову інструкцію для травмованих військовослужбовців та важливу інформацію, що необхідно врахувати пораненому на кожному з етапів: евакуація, стабілізація, госпіталізація, лікування, щоб не втратити кінцівку.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: