fbpx
Сьогодні
Кейси 15:19 26 Лют 2024

Не самі: 5 ініціатив, які допомагають пораненим військовим

Від інклюзивного таксі до правової допомоги — українці шукають способи підтримати військових, що потребують відновлення та реабілітації.

English version here

У чому проблема?

Отримавши поранення, наші захисники стають однією з найменш захищених верств населення. Збереження за ними обов'язків військовослужбовця, військово-медична бюрократія, відсутність зрозумілих алгоритмів подальших дій — усе це лягає на плечі людини, яка переживає стрес від поранення, що нерідко супроводжується набуттям інвалідності та втратою чи зниженням функціональності.

Особливо важко приходиться військовим, виведеним поза штат. Це військовослужбовці, які не можуть виконувати обов'язки військової служби з різних причин (наприклад, через поранення), але і не можуть звільнитися. Тому їх закріплюють за військовою частиною, поки вони чекають на рішення щодо подальшої служби, тим часом отримуючи мінімальні виплати — 500-700 гривень на місяць. Відтак, виведені поза штат військові живуть або на власні заощадження, або за на гроші побратимів, чи коштом родичів. Зрозуміло, що за таких умов тим, хто, захищаючи свою країну, порушив своє здоров'я, дуже потрібна допомога.

Яке рішення?

Сьогодні поранених військових, які знаходяться на лікуванні чи проходять реабілітацію, підтримують фонди, волонтери, громадські організації, компанії та місцеве самоуправління. Вони надають житло і грошову допомогу, створюють програми та ініціативи, спрямовані на те, щоби хоч трохи полегшити життя пораненим захисникам.

Яке це працює?

1. Хаб-хостел для побратимів

ініціативи для поранених військових

Безоплатний Хаб-Хостел для захисників у Чернівцях має 10 ліжок та всі необхідні зручності

У Чернівцях громадська організація "Тактична група 4.5.0", яку заснували бійці батальйону "Вовки да Вінчі", відкрила хаб, де військові можуть безплатно залишатись на ночівлю, поки проходять ВЛК чи обстеження в місцевих лікарнях.

"Зараз, на жаль, є багато ветеранів або тих, хто проходить лікування і чекають на висновок ВЛК. Їм немає де переночувати: вони або ще не прив'язані до якоїсь лікарні, або вже мають рушати додому. Тут вони можуть жити й чекати на результати ВЛК або на аналізи, — говорять в організації. — Не кожен чи кожна можуть собі дозволити проживання у готелі, а тут — все безплатно! Бо хто, як не ми, знаємо, що таке не мати коштів на елементарні, здавалося б, речі?"

Скористатися безплатними послугами хабу можуть чинні військовослужбовці ЗСУ, Національної гвардії та прикордонники. У хабі можуть ночувати бійці з Чернівців та інших міст або областей. Головна умова — наявність направлення (копії) на ВЛК, проходження обстеження, лікування чи реабілітацію.

Хаб власними силами за 45 днів облаштували у приміщенні колишньої майстерні. Власник надав його у користування ГО безоплатно. Будівельні матеріали для ремонту привезли меценати. Вони ж купили пральну машину, бойлер і душову кабіну.

ініціативи для поранених військових

Щоб пічка довго тримала тепло, її обклали річним камінням

У хабі-хостелі облаштували 10 ліжок та пічне опалення — каміння для печі передав побратим, аби в приміщенні довше зберігалось тепло. А ще — зробили куточок для розігріву їжі з мікрохвильовкою.

Роботи попереду ще багато — у планах ГО зробити повноцінну кухню з умивальником, столом, стільцями та електроплитою. Потрібен великий телевізор, шафки з замком, засоби особистої гігієни та рушники. А також волонтери, які б допомагали наводити лад у хостелі. Не відмовляться тут і від домашніх смаколиків, страв та випічки, щоби бійці і в чужому місті мали змогу відчути турботу та затишок родинного тепла.

Щоб потрапити у Хаб чи запропонувати свою допомогу, потрібно зателефонувати за номерами: (099) 350 39 56 або (098) 345 03 97.

2. Три кейси інклюзивного трансферу для військових та ветеранів

Дістатися до місця лікування чи реабілітаційного центру часто є непростою задачею для захисників та захисниць з інвалідністю. Відгуком на потребу стали безплатні таксі для військових та ветеранів, які отримали важкі поранення.

Інклюзивний трансфер

Інклюзивний трансфер "БезОбмеж"

Так, наприкінці минулого року в Одесі запустили пілотний проєкт "БезОбмеж" — інклюзивний трансфер для військових та ветеранів, які потребують реабілітації та медичної допомоги й не здатні самостійно пересуватися містом та користуватися громадським транспортом. Ініціатором цього рішення стала ГО "Національна Рада з Охорони Здоров'я та Безпеки". 

"БезОбмеж" — це безоплатне перевезення "під ключ". Сходовий підіймач дозволяє спустити людину з поверху, а спеціально обладнаний автомобіль доставить її в потрібну локацію і відвезе назад. Транспортування здійснюється в особистому кріслі колісному пасажира і здійснюється до медичних закладів та вокзалів в межах міста Одеси. Послуга доступна ветеранам та учасникам АТО/ООС/захисту під час повномасштабного вторгнення, військовослужбовцям ЗСУ, нацгвардійцям, працівникам поліції, СБУ та ДСНС, які брали безпосередню участь у бойових діях та заходах, необхідних для забезпечення оборони України та захисту безпеки населення.

"Ми знаємо, що велика кількість і військовослужбовців і ветеранів юридично «зависає» десь між відомствами й протягом довгого часу не може отримати УБД чи інвалідність, чи офіційно не мають підтвердження військовослужбовця, хоча воюють всі ці 10 років у добробатах. Тому ми індивідуально розглядаємо кожну ситуацію", — каже керівниця проєкту Альона Маковецька.

Крім того, ініціатори проєкту не обмежуються перевезеннями військових тільки на лікування. Залишаючись в рамках обраної концепції, вони також організують для ветеранів поїздки в кіно, театр, на пляж і навіть у барбершоп. 

"Ми глибоко переконані, що життя людини на кріслі колісному не повинно бути обмежене маршрутом «дім-лікарня-дім». Це сумно, страшно, несправедливо. Тому вважаємо доцільним возити наших пасажирів до різних локацій, які допоможуть людини жити повним життям. Позитивні емоції дуже важливі для відновлення, тому ми намагаємося координуватися з волонтерами й дарувати їх бійцям", — пояснює Альона Маковецька.

Щоб скористатися безплатною послугою з транспортування в Одесі, необхідно звернутися за номером проєкту: (095) 506 25 53.

ініціативи для поранених військових

Проєкт БФ "Голуби миру" "Безкоштовний інклюзивний транспорт для захисників" став важливою ланкою у системі підтримки військовослужбовців

Подібну ініціативу у січні цього року реалізували й у столиці України. Тут благодійний фонд "Голуби миру" запустив роботу безплатного інклюзивного таксі для ветеранів війни з важкими травмами. 

Ярослав — один з користувачів інклюзивного таксі. Чоловік розповідає, захищати Україну пішов добровольцем у березні 2022. Поранення отримав восени 2023-го на Авдіївському напрямку; відтоді йому вже зробили декілька операцій, попереду ще не одна. Спершу, аби дістатися до лікарні й назад, Ярослав, який має власну машину, наймав водія. Той на руках переносив чоловіка в салон, віз до лікарів і чекав, поки Ярослав пройде процедури й огляди, а потів відвозив його назад додому.

"Разів 10 довелося його наймати, понад 5 тисяч це коштувало. Нещодавно з мережі дізналися про ветеранське спецперевезення — подзвонили. Тепер не треба мене з крісла витягати, воно легко в салоні розміщується. Зручно", — ділиться Ярослав.

На жаль, однієї машини не вистачає для потреб київських ветеранів. Як відзначають у БФ "Голуби миру", охочих скористатися спеціальним транспортом наразі дуже багато: часто доводиться пропонувати бійцям поїздку в інший день. Тому на сайті фонду оголошено збір на 400 тисяч гривень для купівлі другого спецавтомобіля. Наразі зібрано понад 67 тисяч гривень. Фонд закликає громадськість приєднатися до спільних зусиль з метою підтримки тих, хто служив на благо нашої країни.

А для того, щоб замовити таксі, потрібно перейти до Telegram боту та заповнити форму. Також можна звʼязатися з представником БФ за номером: (099) 397 62 82.

Uklon та OKKO таксі для ветеранів

Uklon та OKKO запустили у Львові інклюзивне таксі для ветеранів, що користуються кріслом колісним

Львів став третім містом в Україні, де запустили соціальне таксі для пасажирів з інвалідністю — користувачів колісних крісел. Ця ініціатива запрацювала у Львові 23 січня 2024 року. Сервіс "Інклюзивний клас авто" запустили у Львові український онлайн-сервіс виклику авто Uklon та мережа АЗК OKKO, за підтримки управління соціального захисту Львівської міської ради. Тож тепер ветерани можуть безперешкодно пересуватися на спеціально обладнаних автомобілях, а місто компенсовуватиме їм вартість проїзду. Норма для компенсаційних виплат — поїздки, які не перевищують бюджет 800 гривень в місяць.

Міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що стартують з трьох машин, які надали благодійники. У проєкті — не лише благодійні авто, а й пальне. Кількість машин соціального таксі у Львові буде збільшуватися. "Цей проєкт — про гідність, бо люди в колісних кріслах мають їздити в театри, заклади культури, у справах", — наголосив мер Львова.

Для виклику адаптованої автівки у застосунку Uklon необхідно ввести потрібний маршрут та вибрати відповідний клас авто. Авто класу "Інклюзивний" оснащені гідравлічним або механічним підіймачем, рампою, спеціальними пасками безпеки та кріпленнями для фіксації крісла колісного. Поїздки виконують професійні водії, які також пройшли тренінг зі спілкування та взаємодії із людьми з порушеннями опорно-рухового апарату.

Поїздки можна замовляти як безпосередньо по Львову, так і в околицях міста, радіусом до 20 км. В Uklon повідомляють: тільки за перший тиждень вони виконали 16 замовлень від 10 користувачів.

3. Реабілітація та соціалізація

А ще у Львівській міській раді погодили програму підтримки військових і родин загиблих воїнів, яка дозволить їм безплатно відвідувати фітнес-клуби у Львові. Адже у багатьох випадках помірні фізичні навантаження є невіддільною частиною реабілітаційного процесу. Програма діятиме протягом 2024 та 2025 років. Про запуск програми повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

"Ми запускаємо програму підтримки військовослужбовців-учасників бойових дій та членів сімей загиблих на оплату послуг у фітнес-центрах Львова. Ми вже налагодили співпрацю з найкращими й найбільшими спортивними клубами, щоб забезпечити доступність до спорту по всьому місту", — розповів керівник управління спорту Львова Антон Нікулін.

Програма передбачає відшкодування витрат на оплату тренажерного залу: військові та члени сімей загиблих військовослужбовців матимуть спеціальні місячні абонементи. Частину вартості покривають самі фітнес-клуби, а решту оплачують безпосередньо військовослужбовці або члени сімей загиблих. Наприкінці місяця витрачені гроші відшкодує управління спорту Львівської міської ради на соціальні рахунки.

Наразі до програми долучили понад 20 локацій у різних районах Львова, тож місць вистачить усім охочим. Проте можуть бути й підстави для відмови щодо участі в програмі — це відкриті рани або рани в стадії загоєння, потреба постійного медичного супроводу чи протипоказання лікарів.

ініціативи для поранених військових

Презентація центру реабілітації та соціалізації ветеранів "Ті, Хто Пройшли Крізь Вогонь".

А в Житомирі офіцер-психолог Сергій Твардовський на позивний "Рішало" заснував у центр реабілітації та соціалізації ветеранів під назвою "Ті, Хто Пройшли Крізь Вогонь".

Сергій прослужив 15 місяців у другому батальйоні першої бригади спецпризначення імені Івана Богуна. Після демобілізації вирішив допомагати своїм побратимам.

"Ідея виникла, коли я служив. Ветеран — це людина, яка досить довго адаптувалася під високу ймовірність смерті, і вона не довіряє просто так. Вона довіряє тільки своїм. Свої — це ті, які мають досвід, як я. Ті, хто пройшов крізь вогонь", — сказав в одному з інтерв'ю Сергій Твардовський.

Ветеран каже, що військові, які повертаються у відпустку або вже завершили військову службу, часто відчувають великий розрив між тим, що було на фронті, і тим, що чекає їх вдома. Тому у центрі психологи працюють за двома напрямами: один спеціалізується на роботі з демобілізованими, а інший — з родинами загиблих. Крім того, в центрі можна отримати юридичну підтримку, а також консультації щодо отримання медичної допомоги. У планах — допомагати також і з працевлаштуванням, заснувавши школу підприємства. Для цього центр активно співпрацює з центрами зайнятості та міською радою. До слова, міська рада і надала приміщення для центру.

Центр реабілітації та соціалізації розташований за адресою м. Житомир, Покровська, 4. Зв'язатися з ним можна за телефоном (067) 891 84 99. Центр відкритий для всіх, хто нещодавно повернувся з війни.

4. Відпочинок

ініціативи для поранених військових

Відпочинок потрібен усім, а для військовослужбовців може відігравати важливу роль у підтримці або відновленні морального духу, фізичного та ментального здоров'я. Розуміючи це, на Путильщині (Чернівецька область) військовий Олег Ревега збудував для відпочинку бійців купол з видом на гори. Для того, щоб створити місце для відпочинку побратимів, чоловік накопичував гроші, які заробляв за кордоном, а після 24 лютого перераховував на будівництво зарплату, яку отримує як військовий. Також фінансувати проєкт "Купол Гуцула" Олегові допомагали рідні.

Побудувати біля свого отчого дому місце для відпочинку побратимів Олег планував ще до повномасштабної війни. Оскільки він сам служить з 2014 року, то знає не з чуток, через що доводиться проходити воїнам. Відпочинок в затишному будиночку з панорамними вікнами на гори — найкраща реабілітація та моральний відпочинок від військових дій, вважає Олег Ревега.

У будиночку є все необхідне для життя — спальня, кухня та ванна. Крім цього, домовилися з місцевими жителями, щоб військовим готували традиційні гуцульські страви. В "Куполі Гуцула" створюється і невеличка бібліотека. Олег самотужки придбав кілька книг про ПТСР, про те, як із ним боротись. Допомогли поповнити бібліотеку і місцеві діти — вони зібрали книги та власноруч зробили до них закладки.

Олег Ревега запрошує побратимів відвідати "Купол Гуцула" — каже, що сподівається, що їм така моральна терапія буде до душі. Звʼязатися з Олегом можна через його сторінку у фейсбук. Першочерговий пріоритет буде надаватися пораненим військовим у реабілітаційній відпустці.

Зараз Олег шукає меценатів, щоб зробити поблизу куполу спортивний майданчик, а також найняти на роботу психологів та реабілітологів. Він сподівається, що його проєкт стане прикладом для інших небайдужих людей, і вони також будуть долучатись до подібних проєктів.

5. Правова допомога

ініціативи для поранених військових

Безплатний Правовий навігатор — це інструмент, який допоможе військовим та їх рідним зорієнтуватися в базових юридичних питаннях, які виникають на всіх етапах шляху пораненого. Тут можна знайти відповіді на питання:

  • Як отримати довідку про поранення?
  • Що робити для отримання матеріальної допомоги?
  • Як відбувається оформлення лікування за кордоном?
  • Куди скаржитися, якщо є сумніви у висновку ВЛК?
  • Є розділ для військових, які потребують протезування — все від етапу контролю лікування до опису можливостей протезування за кордоном та коштом благодійних фондів.

Також на сайті можна завантажити зразки документів, рапортів, які супроводжують процедуру проходження реабілітації для військових.

Ініціатором створення правового навігатора виступила громадська організація "Принцип", яка займається правозахистом військовослужбовців. Згідно з опитуваннями організації, доступ до інформації є однією з проблемних точок у службі.

"Трапляється, що деякі юристи здирають за таку інформацію тисячі гривень. Ми ж прагнемо, щоб якомога більше поранених мало до неї безперешкодний доступ з самого початку", — коментують у ГО "Принцип".

Команда проєкту постійно стежить за змінами в законодавстві, за відгуками військових та їхніх родин і відтак оновлює свій Правовий навігатор. Так у ньому вже з'явилися інструкції та шаблони щодо питань, які виникають у родичів військових, а згодом — і розділ для ветеранів.

Окрім того, щоб ще більше спростити шлях до корисної інформації, наприкінці минулого року "Принцип" запустив у Telegram чат-бот на основі Правового навігатора. Ви можете поставити боту свої запитання, які стосуються отримання статусів, виплат, житлових програм, пільг тощо — система згенерує вам відповідь.

Посилання на бот у Телеграмі — https://t.me/pryncyp_bot. Також його можна знайти в самому месенджері — @pryncyp_bot.

Рубрика:
Кейси
588

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: