fbpx
Сьогодні
14:37 05 Бер 2024

Шуляк: уже 1000 українських родин придбали нове житло за програмою "єВідновлення"

Загальна сума компенсації за програмою єВідновлення перевищила 2 млрд гривень: житловим сертифікатом на придбання нового житла скористалася вже тисяча українських сімей.

Про це повідомила голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, передає пресслужба апарату Верховної Ради.

"Чверть українців, які отримали житлові сертифікати єВідновлення, вже використали їх на придбання нової домівки. Станом на сьогодні вже 1000 українських родин придбали нове житло за кошти програми компенсацій за знищене житло, і за останній місяць кількість угод купівлі-продажу житла в обмін на житловий сертифікат єВідновлення зросла вдвічі", зазначила урядовиця.

Завдяки програмі компенсацій єВідновлення нове житло придбали вже 10% українців, які подавали на це заявку.

За словами Шуляк, загальна сума коштів, використаних українцями на нове житло, перевищила 2 млрд грн. Ще майже на 1 млрд грн власники 446 житлових сертифікатів кошти забронювали.

Це означає, що вони вже визначились з об'єктом і протягом 30 днів мають укласти угоду купівлі-продажу.

Найчастіше нове житло купують:

  • на Київщині, де сума всіх укладених угод вже перевищила 1 млрд грн,
  • на другому місці – Київ, де використали сертифікатів на загальну суму 413 млн грн.
  • на третьому місці – Харківщина, де сума використаних сертифікатів перевищила 185 млн грн.

Найбільшу кількість угод, укладених в обмін на сертифікат єВідновлення, зафіксовано в категорії придбання квартир у багатоповерхових будинках – 684. А приватні будинки завдяки програмі компенсацій купили 202 власники житлових сертифікатів.

Більшість угод укладається на вторинному ринку. Із забудовниками станом на сьогодні укладено 16 угод.

Шуляк припускає, що незабаром угод на "первинці" може побільшати, оскільки минулого місяця житлові сертифікати єВідновлення дозволили використовувати у поєднанні з можливостями програми державної іпотеки єОселя.

Що таке "єВідновлення"?

Державна програма "єВідновлення" надає допомогу українцям, майно яких було знищене чи пошкоджене унаслідок бойових дій. Мова йде про квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, зокрема й кімнати в гуртожитках.

Подати заяву на допомогу можна в застосунку "Дія". Рішення про суму компенсації ухвалює спеціальна комісія при громаді протягом місяця. Отримані гроші українці можуть витратити лише на будівельні матеріали із затвердженого переліку або будівельні послуги компаній, які є учасниками програми.

З грудня 2023 року для українців, чиє житло було пошкоджене внаслідок бойових дій, з'явилася можливість отримати допомогу для проведення не лише термінового ремонту, коли сума компенсації до 200 тис. грн, а і капітального ремонту своїх домівок.

Сума компенсації у цьому випадку може сягати до 500 тис. гривень.

Окрім цього, з 1 січня подавати заяви на компенсацію "єВідновлення" можуть подавати ті українці, які здійснили ремонт свого пошкодженого житла за власний кошт.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: