fbpx
Сьогодні
Кейси 15:37 01 Бер 2024

Вибиті вікна: що саме відбувається в регіонах, щоб допомогти мешканцям постраждалих будинків? 

“Рубрика” спробувала дізнатися, чи рахують на місцях вибиті вікна та чиїм коштом і зусиллями їх переважно відновлюють. Загальної статистики не існує, проте з відповідей зрозуміло, що мешканцям у багатьох випадках варто не тільки оформлювати заявку на участь у програмі “єВідновлення”, а й звертатися до місцевої влади, депутатів та благодійних організацій за одноразовою допомогою коштами чи матеріалами.

English version here

У чому проблема?

Скільки вікон вилетіли через російську агресію проти України? Точної відповіді не наведе ніхто. Так само навряд чи вдасться назвати точну цифру відновлених після "прильотів" вікон.

вибиті вікна

Вибите вибуховою хвилею вікно у квартирі багатоповерхівки/Ілюстративне фото Миколи Тимченка

На це є різні причини:

  • війна триває і щодня стаються руйнування і пошкодження,
  • ні в селах і містах, ні на рівні областей такої статистики в більшості випадків не узагальнюють,
  • а навіть якщо і збирають подібну інформацію, то не завжди отримують її від приватних підприємств, тож картина не повна,
  • у різних регіонах по-різному рахують такі збитки: десь у штуках, а десь у метрах квадратних, 
  • в окупованих населених пунктах та тих, які перебувають у зоні бойових дій, такий підрахунок зробити неможливо, 
  • Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф (РПЗМ), до якого органи місцевого самоврядування вносять усі дані про пошкодження і збитки, на момент підготовки цього матеріалу закритий для публічного доступу.

Яке рішення?

20 запитів і 200 відповідей

вибиті вікна

Вибиті від обстрілу вікна в адміністративній будівлі/Ілюстративне фото Миколи Тимченка

"Рубрика" надіслала запити в 9 найбільш постраждалих обласних центрів та 11 обласних (військових) адміністрацій. Отримала більш ніж 200 відповідей та одну відмову на рівні області (відмовила Дніпропетровська область, пославшись на те, що "розпорядник інформації не володіє і не зобов'язаний…володіти інформацією, щодо якої зроблено запит").

Кілька обласних розпорядників просто не відповіли, а, наприклад, у Миколаївській ОВА надали відповідь, що не ведуть такої статистики.

Решта ж керівників ОВА передали запит міським, селищним та сільським радам, управлінням і департаментам у містах. Вони на запит такого ж самого змісту інформацію надали, зібравши наявні дані — часом досить розлогі й деталізовані.

Інформацію, яку вдалося зібрати, точно не можна назвати системною і такою, що надається до узагальнень. Це радше набір фактів, з яких можна простежити певні тенденції. "Рубрика" виділила показові цифри з близько 200 відповідей на запити, що ми отримали. Висновки щодо інформації, наданої нам на місцях, — в кінці статті.

На основі відповідей "Рубрика" вже розповіла, як відновлюють вікна в Києві та Одесі

На момент підготовки матеріалу надійшли відповіді з Дніпра та області, Чернігова та області, Сум та області, Запоріжжя та області, Херсона й Херсонської ОВА, Миколаївської ОВА, Харківщини, Луганщини (у зв'язку з активними бойовими діями на деокупованій території області тут інформація про вибиті внаслідок війни вікна не збирається), Київщини, у Харкові продовжили час розгляду запиту.

Як це працює?

руйнування після

Мешканець у свої постраждалій оселі. Ілюстративне фото/Фото Миколи Тимченка

Для мешканців постраждалих багатоквартирних будинків та власників приватних будинків основною програмою для отримання компенсації на відновлення вікон та інших пошкоджень житла є державна програма "єВідновлення". Вона офіційно стартувала в додатку "Дія" 10 травня 2023 року.

Як повідомляло наприкінці січня профільне Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, власники пошкодженого житла витратили на ремонти за "єВідновленням" уже понад 1 мільярд гривень. Переважна частина цих коштів була витрачена на придбання будівельних матеріалів та скла.

Велику роль у відновленні вікон відіграє місцева влада саме вона, до прикладу, формує комісії, які обстежують постраждалі об'єкти й визначає розмір відшкодування за програмою "єВідновлення".

Як діяти, якщо у вас вибуховою хвилею винесло вікна?

За можливості — зафіксувати пошкодження (на фото чи відео) і подати інформаційне повідомлення про це в "Дію" або у ЦНАПі чи через нотаріуса. Правоохоронці також зафіксують пошкодження. Далі у тій же "Дії" треба подати заявку на компенсацію. Комісія від місцевої влади проведе огляд пошкоджень, потім визначить суму відшкодування і ви зможете отримати його на спеціальну картку "єВідновлення".

Також можна: 

  • звернутися з заявою на допомогу до місцевої влади (такі програми діють у багатьох, але не всіх громадах),
  • звернутися за допомогою до місцевого депутата (він може мати власний фонд у бюджеті міста),
  • звернутися за допомогою до благодійних фондів.

Детальну інструкцію про фіксування й подальші дії "Рубрика" наводила тут.

Як це працює в постраждалих регіонах? Що саме відбувається в областях

вибиті вікна

Прибирання скла з віконної рами після "прильоту". Ілюстративне фото/Фото Миколи Тимченка

Дніпро: відновлення вікон коштом міста

У Дніпрі вікна постраждалим мешканцям відновлюють комунальні підприємства "Жилсервіс-5" і "Жилсервіс-14". Спільно вони відновили вже понад 6 500 пошкоджених вікон.

Усі ці роботи виконали за кошти Дніпровської територіальної громади. Водночас у міськраді не збирають і не аналізують інформацію щодо відбудови власним коштом громадян і з допомогою благодійних фондів.

Донеччина: віконні отвори передусім закривають OSB-плитами

вибиті вікна

Закрита OSB-плитою вітрина магазину на Донеччині/Фото Миколи Тимченка

Велика частина області окупована, на іншій частині тривають активні бойові дії. Відносно мирна частина наражається на ворожі обстріли, тож тут у багатьох населених пунктах більш актуальне питання тимчасового закриття віконних прорізів, а не скління.

"Щоб зберегти тепло в будинках в опалювальний сезон та не дати руйнуватись оселям мешканців, які евакуювались в більш безпечні міста через російську агресію… керівництвом міста було прийнято рішення про закриття пошкоджених вікон плитами OSB", — ідеться у відповіді начальника Краматорської міської військової адміністрації Олександра Гончаренка.

Відновлення віконних блоків відбувається частково за державні та власні кошти мешканців пошкоджених будинків. Також до робіт долучаються благодійні фонди (наприклад, міжнародна організація ВО "БФ "Карітас Краматорськ" або БФ "Адра" та БФ Acted у Слов'янську).

Щоб зрозуміти масштаби необхідних робіт — лише у Слов'янську з початку великої війни тимчасовими матеріалами закрили близько 10 тисяч пошкоджених віконних отворів.

Запоріжжя та область: що відомо й ні

Станом на середину січня цього року в місті Запоріжжя пошкоджено 2946 квартир, 688 багатоквартирних будинків, 887 будинків приватного сектору та 514 об'єктів різних форм власності. Вибиті вікна не рахують, але мешканцям допомагають закрити віконні отвори плівкою та OSB-плитами фахівці КП "Запоріжремсервіс", підпорядкованого міській раді. Також під час ліквідації наслідків агресії рф на місцях надзвичайних подій працюють благодійні організації (зокрема "Проліска", БФ "Посмішка", "Право на захист", "Карітас Запоріжжя", БФ "Артак", ГО "СОНЦЕ ЮА", World Central Kitchen, які надають допомогу постраждалим мешканцям).

З інформацією з області — складніше. Оскільки Запорізька область наразі окупована більш ніж на 70%, бойові дії на території області тривають, доступ експертів, проєктувальників та будівельників на території пошкоджених будівель неможливий. Відтак неможливо і визначити стан пошкоджених будівель та суму завданих збитків, повідомив заступник голови Запорізької ОВА Валерій Шевченко. 

Аварійно-відновлювальні роботи органи місцевого самоврядування виконують коштом місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законом, додав він. Тобто там, де є можливість для відновлення, залучають різні джерела.

Київщина: велика допомога від держави

Відповідно до розпоряджень Кабміну на території Київської області у 2022 році проводили першочергові роботи з відновлення об'єктів незалежно від форми власності. До них належать і роботи з заміни вікон. Переліки об'єктів відновлення формувалися за поданням органів місцевого самоврядування, повідомив директор Департаменту регіонального розвитку КОДА/КОВА Сергій Марищен.

Також обласний бюджет Київщини отримав субвенцію з державного бюджету на закупівлю віконних та дверних металопластикових конструкцій. Платником виступала "Українська залізниця" за тристороннім договором, замовником за яким є Київська обласна державна адміністрація, повідомив Сергій Марищен. Перелік цих більш ніж півтори тисячі об'єктів є тут.

Крім того, вікна постраждалим мешканцям Київщини допомогла замінити благодійна організація "Благодійний Фонд «GEM» — GLOBAL EMPOWERMENT MISSION".

За програмою "єВідновлення" станом на 19.01.2024 на Київщині виплату нараховано за 8 749 заявками, також ідеться у відповіді директора Департаменту регіонального розвитку КОДА/КОВА Сергія Марищена.

Суми та Сумщина: постійні обстріли та чіткі цифри

В.о. директора Департаменту інфраструктури міськради Євген Бровенко повідомив "Рубриці": у 2022 році за кошти міського бюджету замінили вікна у 199 житлових будинках. Самостійно відновили вікна мешканці 27 будинків. У 2023 році коштом міського бюджету замінили вікна в 40 житлових будинках, з них — 28 багатоквартирних, 7 приватних, і ще 5 — у селі Битиця поблизу Сум.

Частина території Сумщини, найближче прикордоння з росією, щоденно потерпає від обстрілів, тут відбувається примусова евакуація населення. На тій частині, де спокійніше, відбувається або вже відбулося відновлення. Порівняно з іншими регіонами, до яких зверталася "Рубрика", тут надали більше чітких цифр саме щодо вибитих і відновлених вікон.

Громади, які відновлювали свої вікна ще з 2022 року, нерідко повідомляли про допомогу, надану Сумською обласною державною (військовою) адміністрацією. 

Наприклад, у Садівській сільській раді у 2022 році відновили всі вікна — скло надавала область. У Путивльській міській громаді з 329 пошкоджених вікон 165 відновили з використанням наданих Сумською ОДА будівельних матеріалів, 30 — за кошти власників, 134 — не відновлювали або тимчасово закрили поліетиленовою плівкою та OSB-плитами.

Велику роль у відбудові, як свідчать відповіді з громад, відіграє не лише підтримка місцевих рад, але й допомога доброчинців та зусилля самих жителів. Зокрема, наприклад, у Лебедині у комунальних та приватних будівлях і спорудах пошкоджені орієнтовно 2057 вікон. Станом на 24.01.2024 за рахунок державних коштів, гуманітарних організацій, мешканців громади роботи з відновлення віконних прорізів виконані майже на 86%.

Харківщина: велика роль влади та благодійних організацій

Північна Салтівка руйнування від російських обстрілів

Пошкоджений від російського обстрілу будинок у харківському мікрорайоні Північна Салтівка/Фото Миколи Тимченка

На Харківщині є громади, для яких актуальніше закриття віконних отворів тимчасовими матеріалами через постійну загрозу обстрілів, та є і багато таких, де тривало чи триває відновлення. Як і на Сумщині, тут, крім громад, які статистику по вікнах не ведуть, бо цього не вимагає закон, є ті, які всі пошкодження і відновлення обліковують.

Наприклад, Балаклійська міська військова адміністрація веде статистику кількості вибитих внаслідок війни вікон. Станом на початок 2024 року в житловому фонді були пошкоджені 14 397 вікон. З них уже вдалося відновити 73,9%. Зокрема коштом обласного та державного бюджетів 62%, міжнародних і українських благодійних організацій — 26%, бюджету громади — 10%, зусиллями самих мешканців — 2%, повідомив заступник начальника Балаклійської МВА Максим Будянський.

А в Ізюмській громаді, яку періодично обстрілюють, станом на початок 2024 року з коштів міжнародних донорських організацій, державного та місцевих бюджетів замінили понад 3 000 віконних та віконно-балконних блоків, а на стадії замовлення та виготовлення перебувають ще майже 4 000 одиниць, повідомив заступник Ізюмського міського голови Михайло Іщук. Коштом "єВідновлення" отримали компенсації 1426 мешканців громади.

У Слобожанській селищній громаді існує Програма часткового відшкодування витрат громадянам, які відновили пошкоджені внаслідок російської агресії вікна у житлових приміщеннях. Відповідно до неї з селищного бюджету мешканцям виділили 313 тисяч гривень. Також постраждалим жителям громади надали 1074,982 квадратних метрів віконних блоків, які передала Харківська ОВА.

Херсон і Херсонщина: передусім тимчасовий захист помешкань

У Херсоні з жовтня минулого року діє Програма попередження та запобігання аваріям, катастрофам (у т.ч. надзвичайним ситуаціям) на об'єктах житлового фонду, соціальної інфраструктури, на підприємствах, у комунальних закладах, установах та організаціях, засновником яких є Херсонська міська рада, на 2023 — 2024 роки. Вона надає змогу забезпечити будівлям тимчасовий захист від атмосферного впливу до вирішення питання проведення відновлювальних робіт капітального характеру, повідомив директор Департаменту міського господарства Херсонської міської ради Сергій Манжос. 

За час дії цієї Програми департамент міського господарства отримав заявки по 630 об'єктах (8836 пошкоджених вікон, 97 покрівель) як житлового фонду, так і комунальних закладів, підприємств, установ та організацій комунальної власності громади.

Станом на 17 січня цього року, ліквідуючи наслідки обстрілів, працівники закрили 5337 віконних прорізів OSB-плитами, 25 покрівель на 229 об'єктах.

На дію цієї програми у 2023 році з бюджету Херсона передбачили 7 500 000 грн. Станом на 01.01.2024 використали 6 499 071 грн.

За інформацією районних рад Херсона, з початком масованих обстрілів Херсона працівники виконавчих комітетів ведуть реєстри пошкодженого майна, згідно з якими за 2022-2023 роки пошкоджено 6061 вікно будинків приватної забудови. 

На території Херсонської області працює обласна комунальна аварійно-рятувальна служба, яка проводить роботи виключно із тимчасового закриття пошкоджених вікон з використанням OSB-плит та/або будівельної плівки, повідомила заступниця голови ОДА Ольга Малярчук.

Відповідно до статистики обласної аварійно-рятувальної служби, внаслідок збройної агресії рф у будівлях підприємств, закладів, установ, організацій, житлових будівлях деокупованих територій Херсонської області станом на 15.01.2024 вибиті 43 583 вікна.

Ольга Малярчук повідомила також, що OSB-плити придбали за кошти державного бюджету та отримані як гуманітарна допомога у відсотковому співвідношенні: 86,68% та 13,32%; будівельна плівка придбана за кошти обласного бюджету.

Чернігів та Чернігівщина: програма часткової компенсації та самостійне відновлення

У Чернігівській міській раді "Рубриці" повідомили, що вирішили надавати запитувачам лише загальні кількісні та якісні показники щодо пошкоджених об'єктів, щоб їх не можна було ідентифікувати.

Станом на початок 2024 року на території Чернігівської громади було пошкоджено та зруйновано 943 багатоквартирних житлових будинків та 3 220 приватних, садових та дачних будинків.

Також заступниця міського голови Вікторія Пекур повідомила: відповідно до Програми часткової компенсації видатків на відновлення знищених та пошкоджених вікон у багатоквартирних житлових будинках таку часткову компенсацію отримали:

  • у 2022 році 647 домогосподарств м. Чернігова на суму 8 143 059 грн;
  • у 2023 році 109 — на суму 1 356 897 грн.

Унаслідок агресії російської федерації у Чернігівській області зазнали руйнувань 9 закладів культури обласного підпорядкування. За наявною у Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА інформацією, внаслідок війни було зруйновано (пошкоджено) близько 300 вікон.

"Оскільки на сьогодні державний та обласний бюджети спрямовані на безпеку та оборону, а також на відновлення критичної та соціальної  інфраструктури, то пошкоджені вікна відновлюються здебільшого за кошти благодійників", — повідомила "Рубриці" директорка департаменту Людмила Замай.

У закладах освіти обласного підпорядкування станом на 1 січня 2024 року нарахували 1993 вибитих вікна. На сьогодні вже відновлено 1472 з них (74%), зокрема коштом:

  • державного бюджету — 650 (33%);
  • благодійних організацій — 419 (21%);
  • власних коштів — 367 (18%);
  • місцевого бюджету — 36 (2%).

Про це повідомила в.о. начальника управління освіти і науки Чернігівської ОДА Олена Соронович.

У багатьох відповідях громад області ідеться також про велику частку відновлення вікон силами самих жителів.

Так, наприклад, у Ніжинській міській раді повідомили, що точну кількість відновлених вікон встановити неможливо, основна частина об'єктів відновлена за власні кошти мешканців та кошти благодійних організацій.

Житлові будинки в населених пунктах, які розташовані в безпосередній близькості до кордону з рф і постійно зазнають обстрілів, практично не відновлюються, повідомив заступник міського голови Семенівки Олександр Кравцов.

Як працює "Вікно Відновлення"?

Як бачимо, настільки розрізнену інформацію важко уніфікувати. А проте потрібно намагатися: людям необхідно розуміння, на що вони можуть розраховувати й від чого та від кого залежить надання їм допомоги в біді. Воно залежить і від того, чи має місцева влада зв'язки з благодійниками.

Робити такі дані загальнодоступними та зрозумілими — одне з завдань об'єднання медійних, громадських організацій та аналітичних центрів "Вікно Відновлення", яке запрацювало в січні 2024 року.

Мережа прагне стати "єдиним вікном" на процеси відновлення по всій Україні, і цей текст — маленький внесок у його створення.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Фото "Рубрики"

Автор:
Рубрика:
Кейси
1066

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: