fbpx
Сьогодні
Рішення 16:50 13 Лют 2024

Приклад комплексної відбудови: як в Ірпені відновлюють найбільш постраждалий приватний сектор

23 січня “Рубрика” побувала на вулиці Багірова в Ірпені, де з серпня минулого року кипить робота. У 2022 році зовсім неподалік проходила лінія оборони. Тоді на тутешньому блокпосту “Жираф” загинули 20 ірпінських захисників. Тоді багатьом мешканцям мікрорайону вдалося виїхати, але їхні оселі зазнали серйозних пошкоджень або були повністю зруйновані. Нині тут уже капітально відремонтували понад 30 приватних будинків. Ще 30 відбудовують “з нуля”, і ми побачили як.

Щоб на власні очі побачити результати ремонту та процес відновлення знищених війною будинків, до Ірпеня приїхала закордонна делегація. Їх супроводжували начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко та міський голова Ірпеня Олександр Маркушин. 

У чому проблема?

На жаль, після кожного російського масованого обстрілу кількість зруйнованих та пошкоджених житлових об'єктів, а також об'єктів інфраструктури зростає, зокрема і на Київщині. У цьому регіоні з початку повномасштабного вторгнення зруйновано та пошкоджено понад 28 тисяч об'єктів. Найбільш пошкодженим містом на Київщині став Ірпінь.

Яке рішення?

Але й темпи відбудови тут досить високі. На Київщині, як повідомив начальник обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, вже відновили 16,5 тисяч об'єктів. Понад те, під час спілкування з журналістами начальник КОВА заявив, що з допомогою всіх програм підтримки, якщо не буде проблем з фінансуванням, за 2024 і 2025 роки планують наблизитись до повного відновлення об'єктів в області. 

Відбудова в Ірпені

На фото на передньому плані: Начальник КОВА Руслан Кравченко, Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі, представниця УВКБ ООН в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг та Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді

"Основна програма, яка дає результати, — «єВідновлення», тож ми очікуємо на старт третього її етапу. Також завдяки ініціативі United24 в області буде відбудовано 18 багатоквартирних будинків. Більше чотирьох тисяч людей повернуться до своїх осель найближчим часом", — зазначив Руслан Кравченко.

Відбудова в Ірпені

На фото: Працівники однієї з будівельних бригад, що працюють на вулиці Багірова в Ірпені

Крім того, він нагадав, що державним коштом в області відбудовують 97 об'єктів. За програмою Європейського інвестиційного банку відновлять ще 14 об'єктів. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Будинки на вулиці Багірова в Ірпені після комплексного ремонту

Комплексне відновлення в Ірпені коштом місцевої, обласної влади та меценатів

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин зазначив, що район, до якого ми приїхали — найбільш пошкоджений внаслідок бойових дій район міста: "Хлопці не пустили сюди ворога, натомість він знищував цей район «Градами», артилерією, мінометами. Тут було просто пекло. Жодного будинку не було цілого".

Відбудова в Ірпені

На фото: Навпроти цього приватного сектору — багатостраждальний ЖК "Ірпінські липки". Там теж триває відбудова, щодо якої вже вийшли резонансні журналістські розслідування

"До відбудови ми тут підійшли разом з Київською обласною військовою адміністрацією комплексно, — наголосив Олександр Маркушин. — Міняємо всі пошкоджені комунікації: труби водопостачання, водовідведення, замінюємо електро- і газопостачання, буде нова дорога з тротуаром". 

Відбудова в Ірпені

На фото зліва направо на передньому плані: Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, перекладач, Кароліна Ліндхольм Біллінг, Руслан Кравченко та Філіппо Гранді

Частину коштів виділило місто, ще частину — ОВА. Далі допомогли меценати. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців надало для відновлення цього мікрорайону чимало будматеріалів, міжнародний фонд GEM допоміг із заміною вікон. А уряд Японії передав Ірпеню будівельну техніку: два екскаватори та п'ять колісних екскаваторів-навантажувачів. Крім того, також сюди залучені ресурси Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, Міжнародної організації з міграції, United24. 

"Ми плануємо у 2024 році повністю завершити роботи в цьому мікрорайоні та показати комплексну відбудову", — зазначив міський голова Ірпеня. 

Загалом УВКБ розпочало програму ремонту будинків у пристоличному регіоні в липні 2022 року. Завдяки підтримці УВКБ ООН та його партнерів на Київщині вже відновили майже 2,8 тисяч приватних домівок. Ще понад 300 — у роботі, повідомили у КОВА.

Відбудова в Ірпені

На фото: Один із відремонтованих будинків на вулиці Багірова

Як це працює?
Робота під ключ і чітке дотримання техвимог

"Ми приїхали — тут руїни. Працюємо на цій ділянці з 1 серпня минулого року і до березня маємо завершити чорнові роботи. Це означає зробити коробку будинку, міжкімнатні перегородки, підшити стелю і накрити покрівлю. І паралельно ми запускаємо бригади електромонтажників", — каже виконроб з Броварів Сергій Ткачук. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Сергій Ткачук розповідає про обсяги робіт на ділянці

Компанія "Будтемп" виграла тендер на відновлення 18 будинків на вулиці Багірова. Це найбільший підряд на цій вулиці, ще три компанії відновлюють по 4-8 будинків, розповідає начальник дільниці Віктор Семененко. 

"Ось ці бруси, металочерепиця для покрівлі, ще був газоблок, ми постійно його брали, але на сьогодні вже весь використали. Кілька фур уже докупили", — відповідає пан Сергій на питання про надані меценатами будматеріали. 

Про потребу в додаткових матеріалах для ще 15 будинків зазначав членам делегації й Олександр Маркушин. 

Відбудова в Ірпені

На фото: У цьому будинку вже готова "коробка" та міжкімнатні перегородки

Сергій Ткачук наголошує, що фундаменти для будинків мурують дуже міцні, вони витримають і багатоповерхівки. Відновлені будинки будуть переважно одноповерхові, деякі двоповерхові. 

Кожен проєкт складався з урахуванням побажань власників будівель. Але підрядники в перемовинах участі не брали, вони працюють з уже затвердженими проєктами. 

Сергій Ткачук наголошує, що їхню роботу контролюють два технагляди, а крім того самі власники знищеного майна чи не щодня приходять і спілкуються з безпосередніми виконавцями робіт. 

"Звісно, ми не хочемо, щоб люди нас кляли, — робимо все надійно", — запевняє пан Сергій. 

У холодну пору бетонні роботи не проводять, вони дозволені тільки за плюсової температури. Коли морозно, працюють з дахами, встановлюють арматуру, опалубку. Фасадні роботи нині також не роблять, за цієї погоди технічні вимоги такого не дозволяють.

Брак фахівців

Віктор Семененко розповідає: "Наша компанія раніше зводила подібні будинки по Броварах, хоча, звичайно, і не в такій кількості одразу. 18 будинків — це така ж сама робота, тільки обсяги набагато більші, треба більше контролювати людей і відбирати якомога компетентніші бригади".

Але загалом брак фахівців через війну відчувається, діляться будівельники. Вони подали 15 своїх спеціалістів на "бронювання" від військової служби, поки чекають відповіді. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Тим часом інші молоді фахівці роблять розчин. Сьогодні погода дозволяє проводити бетонування

Будівельники їздять сюди на роботу із Броварів, Гостомеля, столиці, дехто живе на дільниці у вагончиках. Є з-поміж працівників і вимушені переселенці, як-от водій бетонозмішувача Володимир Воровський, який встиг у 2022 році виїхати з уже окупованого Сєверодонецька. Чоловік радіє, що має можливість вільно жити й заробляти гроші. Житло, звісно, винаймає.

Як про відбудову відгукуються мешканці

Спільно з високою делегацією відвідуємо вже відремонтовану оселю Римми Гукової. 

"Повністю обклали, дах зробили, поставили нові вікна і двері. Все зробили як слід", — каже пані Римма. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Римма Гукова біля свого поремонтованого будинку

"Коли тут відбувалися бойові дії, усі мої лопати були в тероборони, — пригадує жінка. — Син з іншими чоловіками нагрібали на вулиці пісок, облаштовували барикади. У моєму дворі робили «коктейлі Молотова» для тероборонців".

Але не було ні світла, ні газу, ні води, ні хліба, ні ліків, перераховує пані Римма: "Ми були в облозі".

Відбудова в Ірпені

На фото: Будинок Римми Гукової під час ремонту. Фото надане Риммою Гуковою

У будинок був "приліт", дах пробило снарядом і навіть зараз на кухні ще є дірка, розповідає жінка. Їм вдалося виїхати 12 березня під обстрілами. Повернулися 13 травня і змітали з хатньої підлоги кулі та уламки снарядів. 

Римма Гукова розповідає, що її син уже два роки у війську як доброволець, за цей час мав контузію. Отримав посвідчення учасника бойових дій, служить далі. 

Жінка дуже вдячна всім благодійникам за підтримку і закликає їх допомагати далі. "Дуже шкода людей, які геть втратили домівки, тут є родини з маленькими дітьми", — додала вона.

Відбудова в Ірпені

На фото: Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі, перекладач, міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, жителька Ірпеня Римма Гукова та Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді

Інша мешканка цієї вулиці, Галина Поліщук, розповідає, що місцева влада поремонтувала фасад і поставила паркан, а з рештою допомогли меценати. 

Її родина живе в Ірпені ще з 1950-х років. Довелося тимчасово виїхати п'ятого березня 2022 року. Коли повернулися наприкінці квітня того ж року, виявили вирву біля будинку, а у дворі плями від крові. Спочатку викликали саперів, на щастя, мін не знайшли, тільки багато "болванок" від снарядів. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Галина Поліщук біля свого відновленого обійстя

"Відновленням ми задоволені, слава богу, що зробили. Бо даху, фронтонів, паркану не було, двері й вікна вивалені були", — пригадує жінка. 

А це справді працює?
Високі гості: "Підтримка України має продовжуватись"

"Я був в Ірпені кілька місяців по тому, як у цих районах було відновлено контроль уряду України, і був шокований масштабами побачених руйнувань. Коли я повернувся сюди та побачив відновлення міста, знову переповненого людьми, це вселило в мене надію та засвідчило, як УВКБ ООН сприяє рішучості людей та громад щодо відновлення та відбудови", сказав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді, підсумовуючи побачене. 

Він також наголосив, що Європейський Союз та Японія разом зі Сполученими Штатами Америки — це три найбільші донори реагування УВКБ ООН в Україні. Саме їхні внески дали змогу Агентству надавати допомогу постраждалим по всій країні. 

Відбудова в Ірпені

На фото: Високі гості йдуть вулицею Багірова, на якій триває відбудова

УВКБ ООН і надалі надає пріоритет програмі ремонту будинків. УВКБ ООН разом із партнерами з початку великої війни вже завершили ремонт понад 27 500 будинків по всій країні. Ця кількість зростає щотижня, відбудова триває зокрема на Київщині, Миколаївщині, Чернігівщині, Сумщині та Харківщині. 

Комунікація допомагає визначити пріоритети

"Незабаром буде два роки з початку повномасштабного вторгнення росії, але, на жаль, війна все ще триває. Тому наш уряд за підтримки японського народу має намір продовжувати підтримувати Україну", — зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі у коментарі "Рубриці".

Відбудова в Ірпені

На фото: Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі дає коментар

Ця підтримка може і надалі відбуватися у співпраці з УВКБ ООН, 

Відбудова в Ірпені

На фото: Відремонтовані будинки на вулиці Багірова в Ірпені

"УВКБ ООН є важливим партнером у наданні допомоги Україні на основі принципу безпеки людини, щоб люди могли повернутися до своїх рідних міст і спокійно жити там, здійснюючи економічну діяльність", — сказав, спілкуючись з журналістами, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі.

А це справді працює?
"Усе залежить від фінансування"

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин, спілкуючись з медіа, зазначив: "Те, що можна було поремонтувати, ми разом з мешканцями, з Київською обласною військовою адміністрацією, з усіма меценатами тут відбудували. Є результат. У другому кварталі, коли будемо здавати об'єкти, я впевнений, що це буде одна з найкращих вулиць Ірпеня".

Водночас він навів і загальну статистику: в Ірпені ворог знищив повністю 1 500 приватних будинків. А ще 1400 пошкодив.

У цьому районі, навпроти ЖК "Ірпінські липки", триває комплексна відбудова. "Ми показуємо, що можемо комплексно підійти і все відбудувати", — каже Олександр Маркушин.

Щодо інших об'єктів, за його словами, все залежить від фінансування: 

"Якщо держава даватиме кошти на фінансування, звичайно, ми будемо дуже швидко працювати. Тільки спільно ми можемо це все зробити".

Неврегульована ситуація

Крім того, у системі DREAM у розділі активних проєктів нині є ще об'єкти на цій же вулиці Багірова в Ірпені, щодо яких зазначено, що вони потребують фінансування.  

Відбудова Мощуна

Скриншот з сайту екосистеми DREAM dream.gov.ua з об'єктами на вул. Багірова, які потребують фінансування

"Це декілька будинків, які люди будували й не закінчили перед великою війною, не встигли ввести їх в експлуатацію. Їх держава не може фінансувати, бо на них немає документів, — пояснив Олександр Маркушин. — Але завдяки нашій співпраці з УВКБ ООН, фондом GEM ми будемо планувати цим людям так само відбудувати ці будинки. Вони такі самі українці, ми не ділимо людей".

Олександр Маркушин продовжив: "Ситуація, коли будинок не введений в експлуатацію, а повністю знищений під час військових дій, не врегульована і людям не відшкодовують втрат. Я впевнений, що цю помилку треба виправляти".

У Мощуна — надія на уряд і "єВідновлення"

Ми також попросити начальника КОВА Руслана Кравченка роз'яснити, чому існує нерівномірність у відновленні навіть у сусідніх громадах, назвати чинники, від яких це залежить. Як приклад навели село Мощун Гостомельської громади, про проблеми з відбудовою якого за зверненням місцевих мешканців писали раніше.

Відбудова в Ірпені

На фото: Делегація спілкується з журналістами. На запитання відповідає начальник КОВА Руслан Кравченко

"Мощун, як і Бородянка, потрапив до програми комплексного відновлення відповідно до рішення уряду. Замовником комплексного відновлення є Агентство відновлення", — почав роз'яснення начальник КОВА.

Він продовжив: "На відновлення Бородянки кошти виділені, там відбувається запуск перших 30-40 об'єктів. По Мощуну станом на сьогодні (23 січня 2024 року — авт.) не було виділення коштів відповідно до рішення щодо комплексного відновлення населеного пункту. Це залежить від рішення уряду".

Водночас Руслан Кравченко наголосив, що ОВА спільно з місцевою владою Гостомельської громади нарощують подання мешканцями Горенки, Мощуна, Гостомеля документів відповідно до урядової програми "єВідновлення". На його думку, ця програма може стати оптимальним рішенням у ситуації, що склалася.

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

5316

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: