fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 04 Бер 2024

У Вінниці відбудеться унікальний концерт-реконструкція до 100-річчя південноамериканської прем’єри "Щедрика": у чому рішення

Фото: vinnitsa.info

Вперше на Вінниччині, батьківщині «Щедрика», відбудеться грандіозний концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка». Подія відтворить легендарний прем'єрний концерт Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця 5 жовтня 1922 року у Карнегі-хол у Нью-Йорку, під час якого «Щедрик» вперше прозвучав у США.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на vinnitsa.info.

У чому проблема?

Історія, мистецтво, боротьба за Україну, минуле і сьогодення 24 березня зіллються у Вінниці, наповнивши всіх такими потужними емоціями.

«Це буде непересічна мистецька та історична подія, яка дійсно вразить всіх! – гарантують організатори. – І надзвичайно важлива вона саме зараз. Ми разом побачимо і відчуємо, як 100 років потому історія повторюється. І саме ми маємо зробити все, аби фінал нарешті був іншим», -й деться у повідомленні.

виступ Української капели Олександра

Дата проведення унікальної події у Вінниці обрана невипадково. Саме 24 березня 1919 року (105 років тому) музиканти Української Республіканської Капели вирушили з Кам'янця-Подільського у свою світову подорож-турне, яка сьогодні вважається найяскравішим прикладом культурної дипломатії у світі.

Сьогодні Україна знову бореться за незалежність. І знову, як і 100 років тому, всі сподіваються на якнайшвидший прихід переможної Весни.

виступ Української капели Олександра Кошиця

Фото: vinnitsa.info

Яке рішення?

Концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка» у Вінниці пройде з нагоди 100-ї річниці південноамериканської прем'єри «Щедрика». Авторка ідеї та концепції проєкту – сценаристка фільму «Щедрик проти «русского міра», засновниця Інституту Леонтовича та відома дослідниця Тіна Пересунько.

виступ Української капели Олександра Кошиця

Фото: vinnitsa.info

Як це працює?

Під час концерту-реконструкції «Прилетіла ластівочка» у Вінниці вперше за часів незалежності виступить Академічна хорова капела Українського радіо під орудою диригентки Юлії Ткач.

Артисти відтворять 12 пісень із американського репертуару гастролей Українського Національного Хору, яким «музична сотня УНР» сподівалася «на вольній землі Вашингтона виспівати Волю Україні».

А окремим сюрпризом для глядачів концерту-реконструкції 24 березня стане історична виставка «Прийшли, заспівали, перемогли», присвячена історії світового тріумфу «Щедрика», яку створила Тіна Пересунько та Інститут Леонтовича за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

«Виставка розповість захопливу історію того, як українська пісня «Щедрик» стала одним із найвідоміших у світі символів Різдва, і як українська ластівочка із щедрівки, підкоривши європейський та американський континенти, перетворилась на колядку дзвоників «Carol of the Bells», — зазначає Тіна Пересунько. – Окрім того, історія «Щедрика» – це історія культурного спротиву України російській імперській політиці, свідчення успіху української культурної дипломатії, адже впродовж 1919-1924 років шедевр Миколи Леонтовича став не лише хітом світових гастролей хору Олександра Кошиця, а й голосом Української Народної Республіки в світі під час боротьби нашої держави за міжнародне визнання і незалежність від росії.

Серед перших 150 глядачів, що придбають квитки, будуть розіграні три виняткові книги Тіни Пересунько «Світовий тріумф «Щедрика» — 100 років культурної дипломатії України.

Довідка про "Щедрик"

"Щедрик" — це давня українська обрядова пісня. Нею віншували господаря та заговорювали хату на добро на Новий рік.

У 1922 році Українська республіканська капела під проводом видатного диригента Олександра Кошиця виконала "Щедрик" у найпрестижнішому залі Нью-Йорка — Карнеґі-холі.

Згодом з'явилася англомовна версія "Щедрика", колядка "Carol of the Bells" в обробці американського композитора українського походження Пітера Вільговського. Вона стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Україна докладає чималих зусиль, щоб популяризувати наш "Щедрик".

Навесні 2021 року оголосили про підготовку внесення "Щедрика" Миколи Леонтовича до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО. Про це повідомила тодішня директорка Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель. На різних рівнях також відбуваються культурно-просвітницькі кампанії. 

Наразі різдвяну колядку "Щедрик" в обробці українського композитора Миколи Леонтовича хочуть внести до списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО. "Рубрика" дізнавалася, що для цього вже зроблено, що треба зробити ще і хто має цим займатися.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: