fbpx
Сьогодні
10:50 03 Бер 2024

Британське судно, яке раніше атакували хусити, затонуло: у воді опинилися тонни добрив та нафти

Рубімар на фото через тиждень після нападу хуситів. Фотографія: Єменська аль-Джумхурія/EPA

Вантажне судно Rubymar, що належить Великій Британії та яке раніше атакували єменські хусити у Червоному морі затонуло. Це перший корабель, який був повністю знищений ними в рамках кампанії бойовиків проти війни Ізраїлю проти ХАМАС у секторі Гази.

Про це пише The Guardian.

Як повідомляють балкер Rubymar був атакований хуситами 18 лютого. Відбулося влучання, пвсля якого судно кілька днів набиралося води та зрештою затонуло.

Разом із Rubymar була втрачена 41 тисячу тонн добрив, які перевозило судно. Окрім того, у морі утворилася величезна нафтова пляма завдовжки 29 кілометрів.

Ємен і Червоне море

Фото: Мапа

Відомо, що корабель мали відбуксирувати у безпечний порт, проте почалася штормова погода, яка прискорила його затоплення.

Ахмед Авад бін Мубарак, прем'єр-міністр міжнародно визнаного уряду Ємену, назвав затоплення корабля "безпрецедентною екологічною катастрофою".

Рубімар балкер Червоне море

Своєю чергою Greenpeace висловив занепокоєння щодо затоплення корабля.

"Без негайних дій ця ситуація може перерости у серйозну екологічну кризу", – сказав програмний директор Greenpeace MENA.

Окрім того, центральне командування Збройних сил США заявило, що вантаж із добривами, а також паливо, що витікає з корабля, можуть завдати екологічної шкоди Червоному морю.

"Приблизно 21 000 метричних тонн сульфатного добрива з фосфату амонію, які перевозило судно, становлять екологічний ризик у Червоному морі. Коли корабель тоне, це також становить ризик зіткнення з поверхнею для інших суден, які проходять через жваві судноплавні шляхи водного шляху", – йдеться у повідомленні.

Як повідомляють, через атаку і затоплення Rubymar багато кораблів змінили маршрут.

"Затоплення Rubymar може призвести до подальших об'їздів і підвищення страхових ставок для суден, що курсують водним шляхом, що потенційно призведе до глобальної інфляції та вплине на постачання допомоги в регіон", зауважили в статті.

Нагадаємо, що у листопаді у Червоному морі єменські хусити захопили вантажне судно Galaxy Leader із міжнародним цивільним екіпажем. Судно йшло під прапором Багамських островів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: