fbpx
Сьогодні
16:30 29 Лют 2024

"Деокупація домашніх бібліотек": в Україні проходить національний збір російських книг, а виручені кошти спрямують на закупівлю дронів

English version here

Фото: Belart84/Depositphotos

Мережа освітньо-культурних та волонтерських просторів Гончаренко центр запустила масштабний збір російських та російськомовних книг у 12 містах України. Зібрані книги здаватимуть на переробку, а виручені кошти спрямують на закупівлю дронів для Збройних сил України. 

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

Чимало українців на полицях домашніх бібліотек і досі мають книжки:

  • радянських чи російських авторів,
  • російські переклади,
  • книги російських видавництв. 

"Росіяни приходять на нашу землю, аби викорінювати все українське. Вони знищують українські книги, привозять у бібліотеки свою літературу, наповнену пропагандою. Ми хочемо, аби на книжкових полицях українців не було російського", — діляться в освітньо-культурному просторі.  

Яке рішення?

Для тих, хто давно хотів позбутися пушкінів та лєрмонтових, мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запустила масштабний збір російських та російськомовних книг у 12 містах.

Зібрані тут книги здаватимуть на переробку, а виручені кошти спрямують на закупівлю дронів для Збройних сил України.

Як це працює?

Як зазначають у команді мережі, у такий спосіб вони прагнуть допомогти українцям очистити полиці домашньої бібліотеки від російської культури, а водночас — допомогти українським військовим.

"Кілограм макулатури коштує 3-4 гривні, тож зібрати доведеться багато. Ми закликаємо українців долучитись до акції та приносити книги, яким вже давно не місце в домашніх бібліотеках. «пушкіни» з вашої полиці теж можуть воювати і наближати перемогу", — кажуть у просторі. 

Точки збору книг облаштували у дванадцятьох Гончаренко центрах в різних куточках України.

З їх повним переліком можна ознайомитися за цим посиланням.

Організатори приймають російські та російськомовні видання, однак наголошують: примірники зі цвіллю та брудом не допускаються до участі, оскільки здати на переробку їх неможливо.

Збір книг триватиме з 15 лютого до 24 березня 2024 року. 

У Гончаренко центрах також нагадали, що вперше акцію зі збору російських книг запустили на базі Гончаренко центру Чернівці влітку 2022 року. Тоді у центрі зібрали більше тонни російських книжок, а виручені кошти витратили на закупівлю сучасної української літератури для сільської бібліотеки на Буковині.

Нагадаємо, що в Україні прийняли закон про заборону імпорту книг з росії, білорусі й тимчасово окупованих територій.

Крім того, він встановлює, що книги в Україні мають видавати й розповсюджувати державною мовою або мовами корінних народів України й офіційними мовами ЄС (російської у цих списках немає).

З українських бібліотек уже почали вилучати російську пропагандистську літературу. Її замінять українськомовною літературою й книжками українських видавництв.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: