fbpx
Сьогодні
14:16 24 Гру 2022

15 тонн книжок російською мовою у Кропивницькому здали на макулатуру: для чого це рішення

Фото: Belart84/Depositphotos

Здавши в пункти прийому макулатури 15 тонн книжок російською мовою, у Кропивницькому зібрали гроші на машину для військових.

Про це "Суспільному" розповіла ініціаторка збору Яна Ковальова.

У чому проблема?

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, багато українців вирішили відхреститись від усього російського. Це стосується музики, фільмів, контенту в соцмережах та багато іншого.

І певно, чи не в кожної української сім'ї вдома лежить Пушкін, Толстой, Булгаков або ж інші книги російських авторів. Що з цим "добром" робити?

Окрім того, українці активно долучаються допомагати українським військовим у всьому. Збирають гроші на авто, обладнання, дрони, екіпірування.

Яке рішення?

Багато міст та громад долучилися до того, щоб книжки, написані російською мовою, здавати у макулатуру.

За словами Ковальової, у Кропивницькому до акції допомогти зібрати кошти на авто ЗСУ долучилися школи, садочки та охочі містяни.

Мешканці приносили книги в обласний центр соціально-психологічної допомоги, а також у супермаркети, де облаштували спеціальні полиці для збору.

"Приносили різну літературу, здебільшого – книжки російською", розповідає жінка.

Як це працює?

Як зазначили, 15 тонн вдалося зібрати близько за 4 місяці – з вересня по грудень. Від здачі книг на макулатуру вдалося зібрати 50 тисяч гривень.

Решту суми, яку необхідно було докласти до придбання автомобіля, доклали благодійники – одна з мереж супермаркетів.

За словами Ковальової, бійці 57-ї бригади замовили найпростіше авто.

Авто для ЗСУ, Кропивницький

Фото: Яни Ковальової

"Щоб його можна було двома ключами відремонтувати, щоб надійне було, щоб не підвело у відповідальний момент", ­– пояснює ініціаторка збору.

У результаті для захисників придбали УАЗ за 1700 доларів. Машину освятили і передали бійцям на фронт, у Бахмут, 16 грудня. Тепер вона служитиме як для перевезення військових, так і для доставки боєприпасів та запчастин.

Яна Ковальова говорить, що періодично вигадує різні ініціативи, завдяки яким у місті збирають кошти задля допомоги українській армії на фронті.

Рубрика:
Авто Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: