fbpx
Сьогодні
11:47 18 Жов 2023

Албанія відкриває свій ринок для українських молочних продуктів: як працює це рішення

Фото: Фото: pixabay

Албанія дозволила продавати на своїх ринках термічно оброблені молочні продукти з України.

Про це повідомили у Держпродспоживслужбі, пише Рубрика.

У чому проблема?

За роки незалежності в Україні сформувалась експортоорієнтована модель розвитку економіки, в умовах якої стратегічна роль експорту полягає в тому, що він виступає як засіб сприяння економічному зростанню, інструмент активізації наявних та потенціальних конкурентних переваг з метою подолання відставання від розвинених країн.

Наша країна є одним з найбільших у світі виробників різноманітної сільськогосподарської продукції, це не лише зерно, а й різні види овочів, фруктів, м'яса, молочна продукція, олія, мед, горіхи тощо.

Яке рішення?

Зазначається, що Держпродспоживслужба у співпраці з МЗС погодила з албанським Міністерством сільського господарства форму міжнародного ветеринарного сертифіката для термічно оброблених молочних продуктів, призначених для споживання людиною до Республіки Албанія.

Як це працює?

Для того, щоб експортувати харчові продукти, оператор ринку повинен подати запит на позаплановий ветеринарний контроль за вимогами країни призначення до головних управлінь Держпродспоживслужби в регіонах та Києві, а також до її міжрегіональних філіалів на державному кордоні, де є продукти.

До звернення оператора ринку додається:

  • копія зовнішньоекономічного договору/контракту;
  • копії документів, що засвідчують наявність спеціальних вимог, встановлених компетентним органом країни призначення вантажу (в разі наявності);
  • копії інших документів, що засвідчують характеристики вантажу харчових продуктів та транспортного засобу (за наявності – інвойс, CMR, товаротранспортна накладна специфікація харчового продукту).

Відповідний територіальний орган видає міжнародний сертифікат в робочий день, після отриманням звернення оператора ринку.

Нині експортувати в Албанію можна продукти трьох видів:

  • птицю,
  • м'ясні напівфабрикати,
  • молочні продукти, що пройшли термічну обробку, для харчування.

Довідка

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на початку жовтня цього року досягла домовленостей стосовно експорту нових видів продукції українського виробництва в Азербайджанську Республіку та в Республіку Північна Македонія.

Нагадаємо, на початку 2023 року стало відомо, що Албанія готується відкрити посольство в Україні – вперше за 30 років дипломатичних відносин країн.

Як повідомлялось, в Україні на Закарпатті за підтримки ПРООН почне працювати Школа експортера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: