fbpx
Сьогодні
14:46 26 Лют 2024

Ворог намагається замінити збитий А-50 розвідувальними дронами, - Гуменюк

Керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк

росіяни шукають альтернативи для збитого літака далекого радіолокаційного виявлення А-50, збільшили активність розвідувальних безпілотників.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповіла керівниця об'єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк, пише Рубрика.

"Вони зараз намагаються максимально замістити той А-50, що почив непланово у росіян. Зараз активність ворожих розвідувальних дронів надзвичайно висока в нашій зоні відповідальності", – сказала Гуменюк.

Вона повідомила, що за минулу добу понад сто дронів подібного типу було зафіксовано вздовж лінії бойового зіткнення і на глибші регіони.

"Вони намагаються збирати ту інформацію, яку вже більше не передасть А-50. І саме через це ми бачимо неспецифічну активність тактичної авіації, яка більше тримається у віддалені в акваторії Чорного моря, також концентруючи свої зусилля на зборі відповідних оперативних даних", – зазначила Гуменюк.

За її словами, Силам оборони на лівому березі Дніпра на Херсонщині вдається досягати успішних результатів у знищенні живої сили і техніки ворога.

"В результаті контрбатарейної боротьби з опорою на рух спротиву і партизанський рух маємо прямі влучання в ті місця, де ворог концентрує свої резерви, які в майбутньому планував використовувати на лінії бойового зіткнення", – розповіла речниця.

Що відомо про збиття А-50?

23 лютого українські військові збили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над Азовським морем.

У ГУР зазначали, що збити вдалося нову модернізовану російську версію літака, а саме А-50У. Його вартість становить 350 мільйонів доларів. Таких літаків у росії «залишилися одиниці», зазначали у розвідці. Ці повітряні командні пункти росія використовує, зокрема, для наведення по Україні ракетних ударів зі стратегічної авіації.

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 призначений для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також наведення на них іншої авіації. Тобто такі літаки можуть визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації, і наводити удари по них.

За даними розвідників, у збитому літаку дальнього радіолокаційного виявлення А-50 був екіпаж із 10 росіян — усі вони загинули. А після збиття літака, ще п'ять таких російських повітряних суден були відкликані з бойової роботи, зазначають у ГУР.

Нагадаємо, вже 19 січня в акваторії Азовського моря було зафіксовано російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50. 21 січня стало відомо, що внаслідок пошкодження повітряного командного пункту Іл-22 над Азовським морем загинув командир російського літака.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: