fbpx
Сьогодні
17:22 01 Січ 2024

Мінфін надав роз’яснення щодо інформації про податок на переказ з картки на картку українців

Міністерство фінансів спростовує інформацію, що Національна стратегія доходів України передбачає оподаткування будь-яких переказів на банківські картки громадян України.

Про це повідомляє пресслужба міністерства, пише Рубрика.

"Національна стратегія доходів України – це комплексний та структурований документ, який потрібно читати уважно. Будь-який захід, що планується до впровадження підкріплено описом проблематики, як обґрунтування необхідності кожної реформи. Наголошуємо, що у тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи", – йдеться у повідомленні.

У Мінфіні зауважили, що некоректні висновки щодо оподаткування переказів на картки могли бути зроблені на основі інформації з розділу про реформу спрощеної системи оподаткування.

"Всі доходи фізичних осіб отримані поза межами підприємницької діяльності, крім тих, що прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України", – навели у міністерстві цитату з розділу.

Однак, як пояснює Мінфін, у наведеному тексті відсутні слова про "будь-які надходження на картку фізособи".

Водночас, вимоги щодо "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності" відображає загальні принципи оподаткування, які вже і так існують в діючому податковому законодавстві.

"Будь-яка реформа податкової політики вимагає напрацювання детальних змін до податкового законодавства. Жодна фундаментальна реформа (особливо така складна, як зміна правил оподаткування доходів фізичних осіб) просто неможлива без обговорень з громадськістю, бізнесом, відповідними органами влади", – наголосили у Мінфіні.

Зазначається також, що зміни в оподаткуванні можуть бути запроваджені не раніше року наступного за тим, в якому буде забезпечена конфіденційність і захист даних в системах ДПС (в тому числі інформації, одержаної від платників податків та податкових агентів).

Зазначається, що Національна стратегія доходів України на 2024 – 2030 роки включає заходи з посилення фіскальної спроможності України та адаптацію податкового та митного законодавства до стандартів ЄС; зокрема, пропонується реформа спрощеної системи та відновлення прогресивної шкали ПДФО.

"Сьогодні виконуємо один із структурних маяків програми співпраці з МВФ – затверджуємо Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки. Її мета – посилити фіскальну спроможність держави, адаптувати податкове і митне законодавство до стандартів ЄС, створити стимули для післявоєнного відновлення та економічного зростання", – зазначив Денис Шмигаль.

Після цього у мережі почали з'являтися повідомлення про те, що будь-які надходження на картку фізичної особи нібито будуть оподатковуватися за ставкою 18%.

Нагадаємо, 22 грудня під час засідання Уряду схвалено протокольним рішенням проект Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями. Таким чином забезпечено виконання структурного маяка, передбаченого Меморандумом про економічну та фінансову політику з МВФ.

Детально ознайомитись із Дорожньою картою реформування управління публічними інвестиціями можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: