fbpx
Сьогодні
18:00 21 Лют 2024

Іран погодився передати рф близько 400 балістичних ракет, – Reuters

English version here

Фото: West Asia News Agency/Handout

Іран передав росії близько 400 балістичних ракет класу «земля-земля», що поглиблює військову співпрацю між двома країнами, які перебувають під санкціями США.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на шість джерел, передає Рубрика.

За словами трьох іранських джерел, Тегеран надав рф близько 400 ракет, серед яких велика кількість ракет Zolfaghar, балістичних ракет малої дальності типу Fateh-110.

Експерти зазначають, що Zolfaghar, дорожньо-мобільна одноступінчаста твердопаливна балістична ракета малої дальності, здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

За даними іранського джерела, поставки розпочалися на початку січня після того, як наприкінці минулого року в Тегерані й москві відбулися зустрічі між іранськими та російськими військовими та представниками служб безпеки, на яких було укладено відповідну угоду.

Іранський військовий чиновник на умовах анонімності сказав Reuters, що відбулося щонайменше чотири поставки ракет, і найближчими тижнями їх буде ще більше.

«Буде більше поставок», – підтвердив інший іранський чиновник, оскільки, за його словами,

Ірану «дозволено експортувати зброю в будь-яку країну». У жовтні минув термін обмежень Радбезу ООН на експорт Іраном деяких видів ракет, безпілотників та інших технологій, зазначає Reuters.

Інший високопоставлений іранський чиновник сказав, що деякі ракети були відправлені до росії кораблями через Каспійське море, а інші були перевезені літаком.

Міністерство оборони Ірану, Корпус вартових Ісламської революції та Міноборони рф відмовилися від коментарів виданню щодо цієї інформації.

Варто зазначити, що на початку січня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що росія «була близька до придбання» балістичної зброї малого радіуса дії в Ірану на додаток до ракет, які росіяни отримали з Північної Кореї. За його словами, Вашингтон бачив докази активного просування переговорів, але тоді не було жодних ознак того, що постачання відбулися.

Співпраця рф та Ірану

Росія активно використовує іранські дрони типу Shahed для атак по території України. Спочатку країни заперечували свою співпрацю, незважаючи на чисельні докази її наявності, однак у листопаді 2022 року Тегеран змінив позицію та визнав свою причетність.

Також країни нещодавно домовилися "протидіяти" санкціям Заходу. Голова Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав це важливим кроком у нарощуванні координації зусиль "членів світової спільноти щодо подолання незаконних санкцій".

Зокрема у листопаді стало відомо, що росія будує завод із виробництва "Шахедів".

Серед іншого, Тегеран надав російському режиму тисячі дронів-камікадзе, які вбивають цивільних українців, а також технологію їхнього виробництва.

Ще з минулого року з'являлись непідтверджені повідомлення про те, що Іран може передати Росії балістичні ракети.

Наприкінці листопада в Ірані заявили про "фіналізацію" угоди з Росією про постачання винищувачів Су-35, а також ударних вертольотів Мі-28 і навчально-бойових літаків Як-130 російського виробництва.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: