fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:30 21 Лют 2024

У столиці відкрилася книгарня, де можна взяти книги за підпискою: для чого це рішення

Фото: Читимо

У Києві відкрили книгарню "Тиша", де книги не продають, а видають за підпискою, як на Netflix. Їх можна читати як у самій книгарні, так і взяти в оренду додому.

Про це розповіла засновниця книгарні Лада Атаманчук-Ангел в інтерв'ю Читимо, пише Рубрика.

У чому проблема?

Не всі книголюби мають можливість купити книги у магазинах, бо ціни на них достатньо високі. Тому інший вихід – це похід в бібліотеку. Однак російська агресія призвела до того, що бібліотеки масово вивезли зі своїх фондів російськомовну літературу та намагаються замінювати її україномовними виданнями.

Окрім того, у бібліотек не достатньо коштів, щоб придбати популярні книги не тільки українських письменників, а й світових сучасних авторів чи класиків минулих століть.

"Формат бібліотек мені дуже подобається, але мені в дитинстві зазвичай траплялися ті, де не було книжок, які б мені хотілося", — розповіла власниця книгарні.

Яке рішення?

"Тому я вирішила відкрити свою бібліотеку, щоб там були ті книжки, які я люблю. Тут є всі книжки, які люблять мої друзі", пояснила Лада.

Ідея "книгарні за підпискою" виникла у засновниці завдяки роботі менеджеркою в IT-компанії.

"Для мене це здалося зручною системою: ти приходиш, підписуєшся на якийсь сервіс і потім вже не думаєш піти до іншої компанії. І це було логічно. Я вже розробляла підписку, тому мені знайомий цей формат. А потім я згадала, що є Netflix — це суперзручно, всі ним користуються", — розповіла Лада.

Книгарня

Фото: Читимо

Як це працює?

"Це як бібліотека, але з асортиментом від казок про Труханів острів до пригод Доктора Хто. Так-так, здебільшого ми за художню літературу, хоча не цураємось біографій Моне і Мане. Це місце, де ми пригостимо тебе чаєм і закутаємо в затишок", — розповідає власниця книгарні.

Книгарня

Фото: Читимо

У доступі близько 1500 книг різних жанрів, переважно художня література. Є видання українською, англійською, французькою та італійською мовами.

"Ми за толерантність у літературі, тож хочеш Ніцше  будь ласка, хочеш horny-fantasy  тримай два. У нас є все, а якщо немає, то ми обов'язково знайдемо", зазначила Лада у дописі в Інстаграмі.

Книгарня

Фото: Читимо

Книгарня

Фото: Читимо

Якщо у книгарні не знайшлося книжки, яку б ви хотіли прочитати, можете залишити на дзеркалі в другій кімнаті наліпку з вашим побажанням — про це обов'язково потурбуються.

 "Об'єднати спільноту українців, які люблять книги й тишу", — одне з завдань закладу.

Як розповідають, відвідувачі можуть одночасно взяти додому лише дві книги, які їм потрібно прочитати протягом місяця і повернути в книгарню.

Книгарня

Фото: Читимо

Книгарня

Фото: Читимо

Якщо книгу втратили або пошкодили, відвідувач повинен повідомити книгарню. Якщо книгу неможливо відновити, вона має бути замінена на аналогічний примірник.

У книгарні гостям пропонують перевзутися у домашні капці. Лада розповіла, що ідея з капцями у приміщенні така ж випадкова, як і порівняння з підпискою Netflix.

Книгарня

Фото: Читимо

"Я ходжу в капцях, бо мені подобається, і я тут весь день. Мої продавчині-консультантки також знімають взуття. У день відкриття першою гостею була моя подруга: "У тебе килими нові, я роззуюся".

А потім — це ефект соціуму. Усі бачать взуття на порозі — і починають роззуватися. Тоді я просто замовила стійку для взуття і купила капці: ну, тепер такий заклад", пояснила вона.

А замість кави у книгарні пропонують відвідувачам чай, тому що кавомашина занадто гучна. Офіційне відкриття книгарні заплановане на 3 березня за адресою вул. Богдана Хмельницького, 68, вхід з вулиці Коцюбинського.

Підписка коштує 500 гривень на місяць. Деталі тут.

Нагадаємо, що у колекції музею можна побачити рідкісні видання кінця XIX століття з колекції родини Богдана та Варвари Ханенків.

Окрім того, у Києві на Дарниці відкрився оновлений бібліотечний простір. Це нове місце розташування Центральної бібліотеки імені Г. Квітки-Основ'яненка, яку заснували ще у 1947 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: